Министърът на обрзованието зове за по-високи заплати на учители и учени – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Средства за повишаване на учителските заплати, както и на възнагражденията във ВУЗ, на учените, за да отговарят на съвременните български условия, са необходими и следва да се осигуряват във всеки бюджет. Това каза в “Денят започва” по БНТ министърът на образованието проф. Сашо Пенов.

“Не може да осигурим качествен образователен процес в училищата, ако нямаме добро висше образование. От друга страна не може да осигурим качествено висше образование, ако нямаме добри училища”, добави той.Според него образователната ни система е конкурентоспособна.


“Образованието е приоритет, който си поставя всяка една държава. Ако се замислим за съдържанието на този празник, който озарява всички дни в годината със своята съдържателност, ще видим че образованието е това, което създава хората, което създава техните умения и което кара държавата да се развива”, коментира професорът.  

“Идвайки насам си мислех как преди повече от 1000 години се е създала славянската писменост – ами тя се е създала именно чрез образованието – чрез учениците на Светите братя”, добави той.

Пенов изтъкна, че показателите за обхват на децата в училищната мрежа се увеличават непрекъснато като над 90% от децата в училищна възраст са част от системата.

“Трудности има при намирането на учители по информатика, математика, физика. Във факултетите, обаче, има много желаещи млади хора, които искат да упражняват тази професия”, каза министърът.

“За да си учител, трябва тази дейност да ти е на сърцето. Не може да я упражняваш, само с идеята, че ще получиш малко повече средства”, каза още той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар