Министърът на отбраната: нахлуването в цеха в Чешнегирово е ”неприятно недоразумение” – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на отбраната: нахлуването в цеха в Чешнегирово е ''неприятно недоразумение''

Стоп кадър, Нова тв

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов обясни, че нахлуването на американски военни в производствен цех в пловдивското село Чешнегирово по време на учение на 11 май е “очевидно недоразумение”. Той поднесе извинения и заяви, че очаква резултатите от разпоредената проверка.

На брифинга даден специално по темата министъра заяви, че учението, в което са взели участие над 2000 военнослужещи на съюзническите сили на НАТО е било изключително успешно. Той подчерта, че според него става дума за “неприятно недоразумение”, а не за “инцидент”, тъй като американските военни не са употребили сила и няма пострадали граждани.

Задачата на американските войници в учението е била да “прочистят района на десанта”, но те по грешка излизат извън периметъра и влизат в цеха при цивилните служители да “търсят противниковите сили”. Министъра подчерта, че очевидно има виновни за този “пропуск” и те ще бъдат наказани след приключване на проверката.

Панайотов заяви, че ще съобщи резултатите от нея до няколко дни. Той отрече да става дума за укриване на информация, въпреки че инцидентът е станал преди 18 дни. Министъра заяви, че е разбрал тогава, когато и медиите, защото за случая не е докладвано на ръководството на военна полиция, нито на министерството.

Панайотов поднесе официални извинения както на служителите на цеха, така и на неговия собственик и заяви, че министерството се ангажира да обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети. Министъра предаде и извинения от името на американската армия, която поема отговорност да не допуска повече подобни инциденти. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар