Министърът на туризма: Местим украинските бежанци в държавни хотели – има има интернет, топла вода, отопление

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бежанците трябва да решат до 15 ноември дали да отидат в държавни бази. Това са държавните хотели на ведомствата, там, където почиват всички български държавни служители и семействата им. Това заяви Министърът на туризма Илин Димитров в ефира на БНТ.

Ние ги местим от едни хотели в други. Да, има различни категории,, някои не са пригодени за зимата, в момента ги пригодяваме, слагаме печки и климатици където трябва, но условията са повече от добри. Дадохме срок от 15 дни, за да не е шоково и да могат бежанците да решат дали искат да се преместят. В базите има има интернет, топла вода, отопление, увери Димитров. Има обаче твърде много хора и твърде много интереси и с получава игра на развален телефон.

Бежанците и хотелиерите могат винаги да се възползват и от националния ни портал, където на три езика могат да получат информация как става самото преместване. Държавата се е погрижила и за това.

 

Държавата поема ангажимент да плати на хотелиерите престоя на бежанците до 15 ноември. Оттам нататък хората могат да останат, ако решат да си плащат или ако хотелиерите решат да плащат разноските.

„България се грижи най-добре от целия ЕС за своите бежанци – платили сме най-много средства и от ден първи те са настанени в хотели. Това е невероятен имидж пред Европа – солидарност и съпричастност, но просто финансите ни свършиха“, обясни министърът.

По данни на финансовото министерство държавата е отделила около 520 млн. лв. за бежанците, като конкретно министерството на туризма е платило 186 млн. лв. Илин Димитров посочи, че тази сума ще нарасне до 220 млн. лв., като 95% от парите са от еворфондове.

Министърът прогнозира, че зимният туристически сезон отново ще е рекорден, между 5 и 7% по-силен от миналогодишния.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар