Министърът определи почти 13,3 млн. лева дължима от “Лукойл” вноска за февруари

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Със заповед на министъра на икономиката и индустрията вноската, която “Лукойл България” трябва да преведе за февруари във Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, е 13 250 631 лева.

Размерът на месечната вноска се определя от министър до 15-о число на текущия месец по формула, съгласно Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия (чл. 4, ал. 1).

С влизането в сила през месец ноември 2023 г. на закона фирмите, отговарящи на условията по закона – в България на тях отговаря рафинерията на “Лукойл” в Бургас, са задължени да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

В своето съобщение министерството поясни, че данните за изчислението на вноската са взети от:

  • Средномесечната цена за месец февруари 2024 г. на суров нефт сорт “Брент” на база статистически данни от U.S. Energy Information Administration for Europe Brent Spot Price FOB (Dollars per Barrel) – 83,480 щатски долара за барел.
  • Средномесечна цена за месец февруари 2024 г. на суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия на базата наложения от ЕС таван на цената на руския нефт от 60 щатски долара за барел.
  • Стойността на вноската в лева е изчислена при средномесечен курс на БНБ.
  • Агенция “Митници”.

Вноската е върху нефтопродукти, произведени в България от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия за февруари 2024 г. за количеството нефтопродукти, изведени от данъчен склад за с.м., произведени от нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, по подадени данни от Агенция “Митници”.

Преди месец, по време на обсъждане в парламента стана ясно, че “Лукойл” все още не е внесъл цялата дължима сума по вноската за декември 2023 г. – определена от министъра на икономиката на почти 70 млн. лева.

27 439 423 лева е определената вноска за януари 2024 г.

Стана известно също така, че “Лукойл България” оспорва формулата, по която се пресмятат дължимите вноски, уредена със Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

Както залага гореспоменатият закон, правителството одобри програма за финансова подкрепа на физически лица за транспорт, разработена от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и индустрията. Намерението е с парите да се допълни пакетът от подкрепящи мерки за семействата с деца. С нейното изпълнение се очаква около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи да получат компенсация в размер до 300 лв.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар