Министър Ангелов: Може да изтеглим ваксината на “АстраЗенека”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До края на седмицата експертни съвети ще дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на “АстраЗенека” за лица под 60 години. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

“Има едно писмо от португалското председателство, от министъра на здравеопазването на Португалия, в което ни казват, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст. За целта днес се взе решение да бъдат попитани нашите експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и други специалисти, които спешно да кажат какво да направим в България с ваксината на “АстраЗенека”, коментира той.

“Тук има два важни въпроса, на които трябва да отговорим. Първият въпрос е какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла от препарата на “АстраЗенека”. А вторият е какво да правим с хората, които искат да си поставят втора игла на “АстраЗенека”, ако я спрем в страната”, каза Ангелов.

Сред обсъжданите варианти са ваксинираните с първа игла на “АстраЗенека” да получат втора доза от иРНК ваксина или от векторния препарат на “Янсен”.

Интересът към ваксината на “АстраЗенека” е спаднал до символични проценти в страната, призна още министърът.

“Единици са хората, които искат да си я поставят. От медицинска гледна точка ваксината е изпитана, тя е сигурна и ефикасна. Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат”, акцентира той.

Ваксините на “АстраЗенека” ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, ще бъдат съхранявани в хладилниците на “БулБио” или на РЗИ-тата.

“И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях”, уточни Ангелов.

До момента у нас не е унищожена или изхвърлена нито една ваксина.

“От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини”, изтъкна още здравният министър.

Днес в страната са пристигнали 62010 дози от ваксината на “Пфайзер” и до края на месеца всеки понеделник трябва да пристига това количество. От следващия месец се очакват от извънредните доставки да пристигнат 1 млн. бройки от ваксината на “Пфайзер”, а през юни очакваме още 1 250 000. Така до края на юни се очаква в страната да пристигнат общо 2,7 млн. дози от ваксината на “Пфайзер”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар