Министър Асен Личев: Заварих банкрутирало МОСВ и липса на борба с корупцията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Заварих банкрутирало министерство и дълговременно неизпълнение на основните задължение. Отвън като гражданин ми миришеше на корупция и влизам вътре, търся доказателства. Викам началника на инспектората и ѝ искам оценката на корупционния риск на отделните звена. Тя ми каза, че го има като служебно задължение, но я няма методиката за тази оценка… Разбрах, че темата за борба с корупцията дори по средните етажи на министерството не е стояла като сериозна. Напротив, там не е трябвало да има такава борба”.

 

Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Асен Личев.

Той поясни, че годишният бюджет на МОСВ е 64 млн. лева, но в момента не достигат 10 млн. лева.

“На Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е основният инструмент за финансиране на политиките по опазване на околната среда и водите, е 74 млн. лева. Недостигат 24 млн. лева. За мен това е дефицит, пари няма”.

Личев разкри какво е заварил при влизането си в министерството – незавършен национален план за управление на отпадъците за периода 2021 – 2027 година, незавършена национална приоритетна рамка за действие за периода 2021 – 2027, незавършен проект за система за управление в реално време от река Искър.

В предаването “Нещо повече” Асен Личев допълни:

“Възложил съм по най-бърз начин да се издадат заповеди за защитени територии. Така ще се констатират нарушения на екологичното законодателство при издаването на мафиотските разрешителни за строителство”.

Министърът увери, че в рамките на служебния кабинет ще реши въпроса с вноса на различните видове отпадъци, в това число и на тези за изгаряне.

“Готви се заповед за забраняване на вноса на отпадъци от Турция и от страни, които не са членки на ЕС, за забравяне на транзита на отпадъци през България, с изключение на този между Румъния и Гърция, за забрана на превозването на отпадъци през териториалното ни море… Аз съм готов за кръгова атака”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар