Министър Денков: Отпада идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към момента не може да се каже конкретна дата за завръщането им в клас, защото средства има, но няма тестове. Това съобщи министърът на образованието проф. Николай Денков, който отговаря на въпроси на гражданите в поредното издание на рубриката „Властта говори! Открито“, която Министерският съвет стартира във Фейсбук. Началото започна е в 8.30 ч. днес.

„МОН постоянно се намират в среда между противоположни мнения и постоянно търсят баланс. Единственият начин е да потърсим линията, която е логична и е медицински обоснована, затова и водещи са указанията на здравното министерство. Идеята училищата да купуват тестовете твърде рано, без да бъде обсъдена, изтече в публичното пространство. Затова и се получиха такива противоречиви мнения. Тази идея отпадна и в момента изобщо не я обсъждаме“, съобщи министърът.

„Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове“, допълни той.

Пристигнат ли тестовете, министерството на образованието ще ги разпредели по училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни преди децата им да се върнат в клас.

За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда вариант по-големите ученици да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа, не се бърка навътре. В Австрия бяха показани видеа, в които такива тестове използват малките ученици. В България, за съжаление, родителите се настроиха селективно към тестовете и трябва да преборим и това, каза министърът.

В момента са поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000, с което към момента са осигурени тестовете за малките ученици до коледната ваканция, допълни Николай Денков.

Дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022, каза още министър Денков.

Има забавяне на разпределянето на допълнителните 15 милиона лева за училищата, които служебният кабинет гласува. Парите са предназначени за допълнителни разходи, наложени от пандемията, както и за осигуряване на безплатно тестване на училищния персонал. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттам и към училищата – уточни Денков.

Тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този, обясни министърът.

Към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи. По думите на Денков  скока на заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година е доказало, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив.

Отчитането на тестовете трябва да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не позволява тестването да става вкъщи. Денков обясни взимаването на тестове два пъти седмично от децата с механизма на заразяване с коронавирус.

Той напомни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Карантина ще се налага само, ако този резултат бъде потвърден в лаборатория от ПСР или антигенен тест.

Към момента няма индикации за епидемични вълни в в детските градини, изтъкна Денков. Според данните, с които той разполага, в първия месец на учебната година в училищата заболеваемостта се е повишила около 5 пъти, докато в детските градини разпространението е останало ниско.

Въпросите към министъра, най-вече от родители и изразените от тях мнения за тестването в училище и връщането на децата в клас, бяха стотици. Над 180 хиляди ученици се завърнаха в клас от началото на тестването, сочат данните на МОН. От всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни бяха тестовете на 11 деца. 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар