Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно в предстоящите избори през юни

Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно в предстоящите избори през юни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София. Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност.

Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите, посочи служебният министър.

България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов. По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни и сме изключително внимателни, каза още той.

Хибридният натиск е основният инструмент, който Русия използва днес, за да упражни деструктивното си влияние в страните както от Черноморския регион, така и от Западните Балкани и да спре тяхната евроатлантическа интеграция. Москва използва усъвършенствани хибридни стратегии, които са съобразени с уязвимостта на всяка отделна страна, включително политическа намеса, пропаганда, дезинформация, кибератаки, актове на саботаж, икономически и енергиен натиск, шпионаж, информационни операции и други инструменти за подривна дейност, каза служебният министър.

В отговор на въпроси той даде пример като дезинформация фалшивите новини за изпращане на български военнослужещи в Украйна.

По думите му “заплашителната ядрена реторика на Кремъл е неприемлива и трябва да сме единни и решителни в посрещането на това предизвикателство”.

“Не трябва да има съмнение, че амбицията на Москва е да възстанови влиянието си в постсъветското и посткомунистическото пространство в Европа, включително чрез използване на военна сила. Сега всички виждаме руските военни престъпления в Украйна и те не трябва да остават ненаказани. Организацията на Северноатлантическия договор трябва да бъде готова да посрещне това най-сериозно предизвикателство за нашата обща сигурност в дългосрочен план”, коментира Запрянов.

НАТО е основата на нашата колективна отбрана и в тази връзка ние трябва да инвестираме адекватно в изграждането на национални и съюзнически способности по целия Източен фланг и особено в Черно море, заяви министърът и добави, че България напълно подкрепя разширяването и засилването на присъствието на НАТО в Черно море.

Създаването на многонационална бойна група в България е изключително важно, посочи той. В момента водената от Италия бойна група е в пълен щат, но Запранянов счита, че може да се разрасне до бригада.

По-нататъшното предоставяне на военна помощ на Украйна ще остане във фокуса на българската отбранителна политика. Трябва да ги подкрепим с всички необходими оръжия, въоръжение и техника, които нашите въоръжени сили могат да си позволят да осигурят, каза още Атанас Запрянов.

Тази година не е имало определяне на временна предупредителна зона в Черно море от страна на Русия, коментира и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред журналисти в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

В средата на миналата година Руската федерация определяше временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включваше части от изключителната икономическа зона на България.

По този начин цивилният трафик трябва да се съобразява с тези зони и ако влезе в тях, съгласно Международното право, те влизат на собствен риск. Това доведе до увеличение на някои такси и застраховки, оказа влияние върху морския бизнес и създаде предпоставка за несигурност, обясни адмирал Ефтимов и добави, че България беше първата държава, която реагира. В резултат трафикът се премести по-близо до бреговете на териториалните води на България, Румъния и Турция, каза още той.

Към момента не наблюдаваме такава активност, заяви още началникът на отбраната.

Той посочи, че в момента България се фокусирала върху регионалното планиране на отбраната и плана за развитие до 2032 година Евтимов обърна внимание на новите способности, които страната ни ще има с новите изтребители патрулните кораби и киберкомандването.

Междувременно в интервю за сп. “Економист” генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призовава съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

“Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна”, коментира той, цитиран от БТА.

“Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ”, изтъква Столтенберг.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар