Министър Комитова: Извикахме фирмите, получили пари от ”Автомагистрали”. Никой не се яви – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Общественият интерес към “Автомагистрали” ЕАД е известен, към нас постъпиха множество сигнали, както от обществото, така и от комисия “Манолова”. Комисията, която е съставила проверката е работила само по документи, които “Автомагистрали” е предоставила. Всички сте наясно на колко много места ние трябва да работим върху свлачища и срутища и укрепване на пътни платна. Извикахме на среща всички фирми, които са получили пари от дружеството, но нито една не се яви и нямам впечатления”, уточни тя.  

“430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. Тези средства са постъпили в регионалното министерство и от там в АПИ. От тях 231 милиона лева са преведени на дружеството “Автомагистрали”, което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. Говорим за 84 различни обекта, които са посочени конкретно”, подчерта Комитова.

“Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен – това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева. 182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране”, обясни министърът.

На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, отговорът беше, че те са застраховани.

“Зададохме си въпрос било ли е възможно да не раздаваме тези пари по тези договори преди получаването на разрешение за строителство. Това беше и причината за освобождаването на ръководстовот на АПИ”, допълни министър Комитова.

“Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж”, обясни министърът. По думите й, е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години. Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други хора”, допълни регионалният министър.

На въпрос за заплатите в АПИ, Комитова заяви, че те са увеличени с по 2 хиляди и нещо нагоре за 4 години. Според нея трябва да има проверка от НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар