Министър Кондева: Епидемия от коклюш ще бъде обявявана само в отделни райони – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Епидемия против коклюш ще бъде обявявана само в отделни райони. Това каза здравният министър Галя Кондева след края на изслушването в Здравната комисия във връзка със случаите на коклюш, предаде репортер на “Фокус”

Попитана дали столицата се намира в предепидемична обстановка, тя отговори отрицателно. 

Критериите за провеждането на тестове за коклюш са следните: “Деца до 5-годишна възраст, наличие на епидемична обстановка в района, в който постъпва пробата, регистриран първи случай в населено място в дадена област, заболели деца с тежко протичане, заболели от регистриран епидемоичен взрива, организиран детски или ученически колектив”. 

“В момента работим, отпуснати са вече средства, за да осигурим изследвания и в други части от страната. Като изследванията ще се правят в универститетските болници”, допълни тя. 

По думите ѝ тестове ще могат да се извършват и в другите области в страната. 

“Предполагам, че от началото на другата седмица организацията вече ще може да работи, тъй като в момента се закупуват тестовете, изпращат се, осигуряват се средствата”, каза Кондева. 

Ако лекарят прецени, че няма необходимост да се потвърди диагнозата, но родителите желаят все пак да я проверят, това може да се случи в частните лаборатории. 

На въпрос дали има проблем с тестовете, тя каза, че такива в момента няма.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар