Асен Личев

Министър Личев: От обещаните язовири на Борисов няма нищо

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
„Предишното правителство се е постарало да остави служебното правителство без пари и без придвижване на всички основни политики и да му струпа всичките си проблеми. Един от тези проблеми е участъкът на автомагистрала „Струма” при Кресна…Знаете колко време продължава това строителство и колко пъти онази джипка пътуваше до Кресна. Точно този участък е много спорен.

Старата администрация на АПИ изпрати в МОСВ писмо, че за него има пари, че изграждането му твърде належащо и, ако министърът не направи компромис с околната среда, България ще загуби 650 млн.евро и изграждането на връзката между Дунав мост-2 и Солун ще се отложи. Защо през трите премиерски мандата на Бойко Борисов това не бе толкова належащо? Защо този проблем излезе наяве именно когато бе сформирано служебното правителство?“ Това казва служебният министър на околната среда и водите Асен Личев в интервю за Зорница Веселинова и в. „Минаха години“, което тя е публикувала и в профила си във Фейсбук. „Гласове“ го препечатва с разрешението на авторката.

 

– Как и защо именно пенсионерът Асен Личев седна в министерското кресло и подхвана държавните дела?

 

– Както си седяхме на виличката край Белоградчик с моята спътница в живота Бистра, звъннаха от президентството и ме извадиха от разкоша на природата. Поканиха ме на среща с Румен Радев. Качих се на колата, дойдох в София и разговарях с него. Предложи ми да стана министър на околната среда и водите. Отговорих: „Г-н президент, трябва да помисля“. Посъветвах се със съпругата ми. Нейното мнение бе: „По-добре да си министър, отколкото да киснеш във фейсбук, туитър и блоговете. Така можеш да направиш нещо реално за България, за внуците ни“. Това бе моята мотивация да стана министър.

 

– Предполагахте ли какво ще заварите в МОСВ?

 

– Имах предположения, но стана така, както в народната мъдрост: „човек предполага, а Господ разполага“. Това, което предполагах, бе доста по-различно от онова, с което предишният министър е разполагал, защото заварих една разтурена администрация.

 

– Какво имате предвид?

 

– Припомням: преди две години бе арестуван тогавашният министър на околната среда и водите Нено Димов. После бе арестуван негов заместник. След тези арести министър стана Емил Димитров-Ревизоро. По неговите думи чиновниците не са искали да подписват каквито и да било документи.

 

– Бихте ли коментирали финансовото състояние на МОСВ в момента?

 

– Веднага, след като станах министър, проверих какво е състоянието на бюджета на МОСВ и се оказа, че министерството е банкрутирало още с приемането на държавния бюджет. Заварих 70 млн. лв. лимит на ПУДООС – предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, което е основният финансов инструмент за политиките. Обаче то бе сключило договори за 194 млн.лв. Що се отнася до бюджета на министерството, който е 64 млн.лв., констатирах 10–11 млн.лв. недостиг. Мандатът на кабинета „Борисов-3“ завърши с гигантски излишък. Защо от него не е погасен дълг на МОСВ в размер 10–11 млн.лв. и не е осигурена дейността на ПУДООС без лимит, Господ знае.

 

– Предшественикът Ви даде ли някакви обяснения за всичко това?

 

– При символичното предаване ключа на министерството бях заведен от Емил Димитров само в един център, който е неговата гордост. Там има стотина телевизора, които непрекъснато светкат, едни картини се местят насам-натам. Досега не мога да разбера каква е функционалността на този център. Единственото полезно нещо, което видях там, е че има връзка с митниците – следи се движението на боклука в България. Реших да направя тази информация публична – на сайта на МОСВ може да се види какви видове и количества отпадъци влизат всекидневно в България, за да бъдат изгорени.

 

– Големи ли са тези количества?

 

– В някои дни са стъписващи.

 

– Вярно ли е, че сте се стъписали при влизането в министерството, понеже то било опасано със защитни прегради – като бункер?

 

– Да, вътрешността му бе оградена с алуминиеви прегради. Имаше няколко електронни пропускателни пункта – ако нямаш карта, не можеш да влезеш. А за да се добереш до министъра, трябва да минеш през допълнителен пункт за ВИП чиновници. На центъра с телевизорите вратата също е електронна, там могат да влизат само десетина чиновници от общо около 300. За каква функционалност става дума, щом го ползват само десетина души?! Първото, което разпоредих, когато станах министър, бе да разблокират преградите и да оставят вратите им отворени. Скоро ще ги демонтират. Обаче това, което ме довърши, бе разследването на Валя Ахчиева.

 

– Имате предвид историята с космическите допълнителни възнаграждения?

 

– Да. На 15 март т.г. шеф на дирекцията „Опазване на околната среда” става Гергана Грозданова, която преди това е началник на отдел. След два дни тя иска отчети от всички началници на отдели за тяхната работа. На 9 април Грозданова пише на Емил Димитров, че цялата дирекция е постигнала „изключително добри резултати”. Министърът издава заповед за изплащане на всички служители бонус в размер 200% от заплатата. На 12 април Грозданова пак изпраща мейли до всички началници на отдели с нареждане да посочат какви са проблемите в тяхната дейност. Понеже в предишните си отчети не ги споменали. Четири дни по-късно тя пише втори доклад до министъра. В него изброява ужасяващи нарушения и невероятни факти. Ревизоро изпраща този доклад на главния прокурор Иван Гешев.

 

– Чиновниците от споменатата дирекция получили ли са бонусите?

 

– Да, на 23 април те вземат не само заплатите, а и бонусите. Някои са ощастливени със 7000 лв., други – с 8000 лв., има и такива с по 10 000 лв. – общо 565 000 лв. Министърът е могъл да спре парите, но не го е направил.

 

В усвояването на предвидения ресурс по програмата „Околна среда” до момента са договорени проекти за 3,8 млрд. лв., но изплатените суми на бенефициентите са само 1,3 млрд. лв., т.е. към 39 %. По показателя „усвояване на ресурса”, „Околна среда” е на последно място от всички оперативни програми.

 

– Поискахте ли обяснение от Гергана Грозданова, или тя вече е излязла в отпуск, примерно по болест?

 

– Познахте, след сформирането на служебното правителство Грозданова излиза в отпуск по болест. Вторият й доклад е изпратен от Емил Димитров и на Лаура Кьовеши. Нямам думи за този случай! Той е дълбоко непочтен, той е документирана измама с цел получаване на много пари, той е доказателство за тоталното разпадане на държавата в една държавна институция.

 

– Не е ли имало служител, който да докладва за всичко това?

 

– Нивото на администрацията е паднало катастрофално. Извиках еден по един директорите на функционалните дирекции. Те ме познават – 25 години работих в МОСВ, пенсионирах се през 2017 г. Преди да стана министър, разбрах, че в ековедомството е създадена атмосфера на геноцид спрямо функционалните характеристики и ангажименти на всяка длъжност.

 

– Бихте ли казали конкретен пример?

 

– На чиновниците е било забранено да пишат доклад до министъра. Трябвало е докладът да се съгласува с прекия началник, със шефа на съответната дирекция и т.н. и, ако те са съгласни, тогава да се сигнализира министъра, с когото имали право да общуват само определен кръг хора. Никой не е имал свободата да защитава експертното си мнение. С електронните заграждания са били заключени и съвестта, и експертните способности.

 

– Има ли важен проблем, който благодарение на тази забрана не е решен своевременно?

 

– Има. На 11.2.2021 г. например изтича мандатът на Националния съвет по биологично разнообразие. Оттогава няма конституиран нов съвет. Ядосах се като разбрах, че такъв липсва – това връзва ръцете ми при разглеждане и одобряване на границите и режимите на защитените зони и не мога издам заповед за защитена зона „Алепу“, „Кара дере“, „Синеморец“, както обещах, когато встъпих в длъжността.

 

– Как си обяснявате факта, че правителството на Борисов не е предложило за гласуване от 44-то Народно събрание Националната програма за управление на отпадъците 2021-2027, която е на стойност 1,690 млрд.лв. и урежда всички общини със средства за управление на отпадъците, урежда режима на внос на боклуци и др.?

 

– Предишното правителство се е постарало да остави служебното правителство без пари и без придвижване на всички основни политики и да му струпа всичките си проблеми.

 

Един от тези проблеми е участъкът на автомагистрала „Струма” при Кресна…

 

Знаете колко време продължава това строителство и колко пъти онази джипка пътуваше до Кресна. Точно този участък е много спорен. Старата администрация на АПИ изпрати в МОСВ писмо, че за него има пари, че изграждането му твърде належащо и, ако министърът не направи компромис с околната среда, България ще загуби 650 млн.евро и изграждането на връзката между Дунав мост-2 и Солун ще се отложи. Защо през трите премиерски мандата на Бойко Борисов това не бе толкова належащо? Защо този проблем излезе наяве именно когато бе сформирано служебното правителство?

 

– Водните кризи заради изпразването на язовирите „Студена” и „Камчия” вече са минало. Сега кои райони са заплашени от безводие?

 

– През 2021 г. има достатъчно валежи. От тази гледна точка кризи за питейно водоснабдяване няма да има до края на годината на тези места, които се водоснабдяват от комплексните и значими язовири. За пореден път ще кажа: водната криза в Перник и района на язовир „Камчия” бяха предизвикани умишлено. В Перник бе предизвикана от лошо управление на язовир „Студена“, за което вина имат министърът на околната среда и водите и министърът на регионалното развитие и благоустройството. Кризата с язовир „Камчия“ се случи само за да се вземат едни 60 млн. лв., за да се направи опит към него да се включат язовирите „Порой“ и „Ахелой“, чиито обеми са плюнка в сравнение с неговия. В момента „Камчия“ прелива. Почти прелива и язовир „Ясна поляна“. Край Варна е язовир „Цонево“, в който има 140 млн. куб.м вода. С писмено искане през 2019 г. зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е накарал министъра на околната среда и водите Нено Димов да отнеме разрешителното на „Цонево” за аварийно питейно водоснабдяване на Варна.

 

– Защо?

 

– Защото някаква помпена станция не била ремонтирана. Нено Димов отнема това разрешително и веднага след това Нанков отива в Народното събрание и инициира т.нар. водна криза заради водоснабдяването на Черноморието от язовир „Камчия“. Тогава са отпуснати 60-те млн. лв., чиито следи и сега не могат да се открият. Впрочем, те нямат никакво логично обяснение от гледна точка на управление на водите.

 

– Докога ще продължат водните режими в някои населени места?

 

– Всяка година в България има режими на водоснабдяване на населените места, които се водоснабдяват от речни водохващания. Понеже през лятото и в късната есен поради климатични причини намалява оттокът на реките. Едновременно с това намалява и нивото на подземните води. Тези места се знаят много добре. Сред тях са например Плевен и Ловеч. Единствената мярка още от времето на Иван Костов, когато се прие Националната програма за борба със сушата, е строителството на язовир. Там трябваше да е построен язовир „Черни Осъм“, който да снабдява с питейна вода тези два града. Никой не може да каже защо той не е построен. Това е престъпно безхаберие.

 

– Бойко Борисов отдавна се похвали, че ще се строят язовирите „Луда Яна“ край Кюстендил, „Нейковци“ край Трявна и „Мокра Бяла“ край Севлиево, които ще предотвратяват локални режими за вода. Какво стана, къде са тези язовири?

 

– Изпратих служители от местните басейнови дирекции да ги снимат. Строителните площадки на тези язовири или ги няма, или приличат на консервирани и рекултивирани наченки на строителство. И в този случай безхаберието е тотално.

 

Източник: в. „Минаха години“, Фейсбук

 

Още по темата:

Пресконференция на министър Асен Личев в МОСВ от 22 юни, 2021 г. 

 

 

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар