Министър ли? Съдружник в кантората на Артекс

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Друго интересно име сред клиентите на Артекс е Гергана Мутафова, бивш районен прокурор на Пловдив и член на ВСС. Тя беше избрана от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г. Мутафова е закупила на 08.06.2018 г. апартамент от 116,9 кв.м и гараж от 35,5 м, в същата сграда, където Цецка Цачева пазарува “на изкоп”.

Тя е платила по 1147 евро на кв. м., което е почти двойно на Цецка, но пак е далеч под средната цена за квартала от 1500 евро, показана от статистиката. За луксозното строителство на Артекс на пазара няма котировка под 2000 евро на квадрат.

Гласят за правосъден министър Данаил Кирилов от ГЕРБ, който в момента е шеф на правната комисия в НС, съобщи Фрог.

Оказва се обаче, че Кирилов е  бил не само адвокат, но и съдружник в кантората Пенков, Марков и партньори, която защитава интересите на строителната фирма Артекс Инженеринг, съобщи 5Gmedia, позовавайки се на данни от правния портал Lex.bg.

Парадоксът е, че той може да смени Цецка Цачева, която подаде оставка от поста си именно заради своята съмнителна имотна сделка с Артекс.

Както пише в. Банкеръ Кирилов е от „шайката на политическите хамелеони“.

Преместването му от БСП в ГЕРБ съвпада със старта на кариерата му във въпросната кантора.


Още от встъпването си длъжност като шеф на правната комисия НС приема поправки в ЗУТ, които облагодетелстват Артекс. Вносител на поправката е депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, а Цветан Цветанов – негов съсед и шеф по парламентарна група, я е подкрепил при гласуването в зала. Цачева е член на ПГ и председател на НС тогава.

Поправката още тогава става известна като поправката Артекс, която позволява реализацията на небостъргача Златният век.

Потенциалния правосъден министър вече показа своята пристрастност около имотния скандал довел до оставки, като открито прокламира Цветанов в свой пост във Фейсбук. Кирилов публикува изображение със слоган: „Цветанов е невинен”. Часове по-късно публикацията беше премахната, но потенциалният министър вече успя да се дискредитира публично.

19min.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар