Министър Минеков е решен да защити НДК, като изгони ГЕРБ от офиса ѝ там

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на културата няма никакви отношения с в. „Труд“, а с фирмата наемател, заяви служебният министър на културата Велислав Минеков по време на изслушването му в парламента.

 

Пред депутатите Минеков подчерта, че е спазена цялата съдебна процедура, преди да се стигне до запечатване на помещенията, а делото ще е през февруари догодина.

В пленарната зала тонът се изостри след отговорите на министъра на културата, които прераснаха и към други казуси, свързани с имоти на ведомството.

„Но тук не става дума, дами и господа, за това, което връщаме към министерството. Да, ще върнем всичко откраднато, всичко ще дойде там, където му е мястото, и вие ще бъдете там, където ви е мястото. Но това, което се случва днес, е, че ние си върнахме откраднатата държава. Честито на всички“, каза Минеков.

От ГЕРБ възразиха на изказванията на министъра и поискаха отстраняването му от залата. Депутатът Тома Биков:

„Тия милиционерски номера – тук да ни заплашва някакъв човек къде ни е мястото, къде е мястото казва съдът“.

От ДПС отказаха да участват в процедурата по изслушване и разкритикуваха действията на министър Минеков. Депутатът Йордан Цонев заяви в края на дебатите:

„Сигурно, 100% е сигурно, че имаше начини този проблем да се реши без тази бруталност и проява на демонстрация на власт“.

БСП остро възразиха на процедурата, поискана от ГЕРБ-СДС. Депутатът Александър Симов:

„Видях партия ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото. Такова нещо никога не съм си мислел, че ще се случи. Партията, която докара България до 112-о място, излиза да прави пърформанси в защита на журналистиката“.

В началото на изказването си проф. Минеков остро възрази срещу поисканата от ГЕРБ-СДС процедура за изслушването му в пленарната зала с аргумента:

„Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато безпрецедентно в историята на България, бе спрян сигналът на Българското национално радио, който не е спирал дори по времето на Втората световна война“.

Преди пленарното заседание проф. Велислав Минеков обяви, че е твърдо решен да защити НДК, като изгони ГЕРБ от партийната централа, която е в сградата. Той отрече това да е реваншизъм.

„За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи приблизително 6 милиона лева без лихвите. Извинявайте, но по време на тяхното управление на НДК стигнахме до огромна загуба. Тя достига смущаващата сума от близо 90 милиона лева.

Смятам, че е нормално министерството да потърси всички свои отнети по някакъв начин имоти. Това не е партиен имот, а имот на Националния дворец на културата. И аз искам този дворец да си върне загубите и да работи човешки. И без това Дворецът на културата през годините е бил буквално обран от всякакъв вид хайдуци, подобни хайдуци.“

Според служебния министър на културата проф. Минеков когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар