Министър Николова разпореди проверка за разорани дюни на плаж “Смокиня”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разпореди проверка на морски плаж “Смокиня”. Инспекцията се предприема след информация в общественото пространство за нарушаване на целостта на дюни на ивицата. Екип на ведомството ще проследи има ли и какви са нарушенията по крайбрежната ивица, както и дали има основание за налагане на санкция на концесионера.

По-рано снимки и видеоклипове, показващи заравняване с трактор на плаж “Смокиня”, разбуниха духовете в социалната мрежа. Опасенията са, че са засегнати дюните, които са в непосредствена близост до плажа. А от Регионалната екоинспекция в Бургас вече обявиха, че започват проверка по сигнал за разорани дюни на плаж Каваците в община Созопол.

Според концесионера на плажа – Иван Алексиев, всичко е законно и посегателство върху дюните няма.

От Министерството на туризма уточняват, че водят усилена комуникация с РИОСВ – Бургас, Басейнова дирекция “Черноморски район” и концесионерa по казуса. След като бъдат изяснени всички обстоятелства и бъдат проверени документите в тази връзка, ще бъде ясно дали има нарушения по Закона за Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които да обуславят налагането на глоба.

Снимка: bTV

Задължение на Министерството на туризма е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Проверяват се и неохраняемите ивици. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството ще се налагат безкомпромисни наказания.

Министерството на туризма работи в сътрудничество с всички оторизирани институции и контролни органи и призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове.

“Всяка година се разкопава плажът, не само на “Смокиня”, но и на други места. Преди години такова нещо нямаше – никой не правеше диги на плажа сутрин, никой не правеше и разкопаване през пролетта, за да се почиства или да се подравнява плажът. Като хора, които живеем на морето, това е нашата душа”, коментира Екатерина Капрова пред bTV.

По думите на концесионера на “Смокиня” багерът влязъл на плажа, за да разчисти преместваеми обекти – заведения, които вече се били разрушили. Алексиев обясни, че преди да започне “разчистването”, е извикана специализирана фирма, която е маркирала точките на 2,5 м от дюните, така че през тях да не се минава.

При едно от замерванията се оказало, че част от медицинския пункт на плажа попада в защитената територия и сега и той трябва да бъде премахнат от концесионера.

Радостина Ценова от “Българска фондация Биоразнобразие” не е съгласна с обяснението на Иван Алексиев. Според нея в случая посегателство върху дюните все пак има. 

“Виждаме, че става въпрос за нарушение на дюните. За съжаление проблемът с дюните по нашето Черноморие е хроничен проблем, той се случва в началото на всеки сезон”, коментира тя.

 

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар