Министър Радев: До 2050 г. утрояване, но до 10 г. – удвояване на ядрената енергия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Утрояването на ядрената енергия до 2050 г. е цел, но удвояването й през следващото десетилетие е необходимост. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев на министерския панел, който се проведе след събитието на високо равнище в Дубай, на което България и още 21 страни от четири континента приеха Декларация за утрояване на ядрената енергия до 2050 година.

За България приемането на декларацията е важен исторически момент, който показва амбициозните цели на страната ни за постигане на устойчива декарбонизация, посочи енергийният министър за БТА. По думите му комбинацията от нискоемисионна енергетика, каквато е ядрената, възобновяеми енергийни източници, развитие на системи за съхранение на енергия, свързаност – вътрешна и трансгранична, е бъдещето, за което работим и което е част от разработваната национална енергийна стратегия.

България е сред “страните с най-конкретно участие” в Декларацията за утрояване на ядрената енергия, предвид категоричното ни решение за изграждане на блокове Седем и Осем на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, както по отношение на избраната технология “ядрен остров”, така и за цялостния технологичен комплекс, инфраструктура, генераторни мощности, свързаност на системата. Процедурата за блок Седем вече е задействана и предстои избор на изпълнители и окончателно подписване на инвестиционното решение, а по отношение на блок Осем сме на етап започване на процеса за оценка за въздействие върху околната среда, припомни министър Радев. Той изрази надежда изграждането на мощностите да бъде успешно, вероятно с разлика от около три години.

Държавата е тази, която трябва да бъде инвеститор и собственик, както и оператор на този вид съоръжения, подчерта енергийният министър.

Малките модулни реактори – с мощност под 500 мегавата, които мнозина от участниците в събитието очертаха като перспективна технология предвид тяхната гъвкавост и приложимост, са интересна възможност, но те не могат да бъдат самоцел, отбеляза министър Радев. Технологиите се развиват и трябва да следим това развитие, включително на ядрения синтез, допълни той.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар