Никола Стоянов

Министър Стоянов: ДКК и КЗП явно имат политически принципал, саботират всички процеси

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трети ден продължават престрелките между новият служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководствата на Държавната консолидационна компания (ДКК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

 

След като в два отделни брифинга двете институции обявиха, че върху тях е упражняван натист от страна на министъра, днес той изпрати позиция, с която им припомня, че те „имат институционален, а не политически принципал“ и директно обвини ДКК, че не е изплатила дивидент към държавния бюджет в размер на над 12 милиона лева, показала първоначалната информация от анализа на реалното състояние на институцията.

„Съгласно закона, до 30 юни, публичните предприятия, каквото безспорно е ДКК ЕАД, представят на органа, упражняващ правата на държавата, одитираните и приети годишни финансови отчети, съответно индивидуални и консолидирани. „ДКК“ ЕАД не са представили пред министъра на икономиката и индустрията, в качеството му на орган упражняващ правата на държавата, нито индивидуален, нито консолидиран отчет. С това е допуснато да се забавят и постъпленията към държавния бюджет, които са изключително важни в година на толкова кризи“, пишат в позицията си от икономическото ведомство.

По повод днешната пресконференция на ръководството на ДКК, от Министерството на икономиката и индустрията заявяват още, че са силно притеснено от начина, по който изпълнителният директор саботира всички процеси:

„В петък 5 август, на проведена среща между министър Никола Стоянов и Смиляна Нитова, изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) е поискано нейно пълномощно за вписване на нови членове в управителния орган на дружеството, тъй като в момента Управителния състав е под законовия минимум. Твърденията, че тя не е знаела за какво предоставя документът не отговаря на истината. Нещо повече, като изпълнителен директор на ДКК тя няма право да отказва вписване на нови членове на Съвета на директорите, предвид факта, че вече е взето такова решение, нито да оттегля вече дадено пълномощно в тази посока. Действията ѝ към този момент са еднолични и по същество саботират правото на принципала – в лицето на министъра на икономиката, да назначи избрани от него представители в Съвета на директорите“, твърдят от министерството и стигат още по-далеч в обвиненията си, наричайки Смиляна Нитова (на снимката) участник в предстоящата предизборна кампания.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар