Министър Стоянов: Допълнителен азерски газ можем да получим през 2025 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България има интерес за увеличаване на доставките от Азербайджан и след завършването на Южния газов коридор. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов, който е на посещение в Баку.

„Наясно сме, че допълнителните доставки през него ще са възможни най-рано през 2025 г., но страната ни трябва да положи от сега основите за истинската си диверсификация“, подчерта българският министър.Азербейджанският му колега се ангажира, че страната ни е сред приоритетните партньори и ще бъде направено възможното за гарантиране на допълнителни количества в дългосрочен план. Двамата коментираха сегашната ситуация и очакванията за глобалното търсене и предлагане на газ в региона, съобщава bgonair.


Министър Стоянов отправи покана още следващият месец министър Парвиз Шахбазов да посети България, за да продължат разговорите за нови области на взаимно партньорство.

Междувременно министърът на енергетиката Росен Христов проведе телефонен разговор с азерския си колега Парвиз Шахбазов, съобщиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

Двамата са обсъдили степента на завършеност на интерконектора с Гърция и възможностите на Азербайджан да доставя газ по новата връзка. Министър Христов получи уверение от колегата си, че Баку има готовност това да се случи от 1 октомври, информира ведомството.

Друга тема, засегната в разговора, бе техническата възможност за предоставяне на допълнителни количества газ извън договорените, информират още от Министерството на енергетиката.

Миналата седмица Росен Христов обяви, че подновява преговорите с Азербайджан за увеличаване на доставките на природен газ за страната ни, като целта е да се осигурят и гарантират нужните количества за отоплителния сезон.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар