Росен Христов

Министър Христов: Нямаме достатъчно газ, азерският е в пъти по-скъп

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Създадох междуведомствен щаб начело с вицепремиера Христо Алексиев за решаване на енергийната криза“, съобщи служебният премиер Гълъб Донев на извънреден първи брифинг тази вечер в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

 

Междуведомственият кризисен щаб за енергетиката ще има задачата да предложи и намери решения за доставките на природния газ и сигурност за цените на газа и горивата.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера Христо Алексиев. В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на браншовите асоциации, на ДАНС, на КЕВР и представители на работодателите и синдикатите.

Контролът по изпълнението на задачите ще изпълнявам лично, информира Гълъб Донев.

Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Служебният енергиен министър Росен Христов заяви от своя страна, че ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна дори критична.

 

„Имаме недостиг на договорените количества доставки до края на годината. Има до септември, но крайно недостатъчни са до края на годината“, каза Христов и съобщи, че седемте танкера с природен газ не са договорени, а са на ниво оферта, която включва три танкера тази година и опция за останалите четири следващата година.

„Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали“, информира Христов и добави, че това допълнително ще оскъпи цената на газа, доставян до България.

Азерският газ също е в пъти по-скъп, стана ясно от думите на служебния министър.

„Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена, че е значително по-ниска – около 3-4 пъти, само за последните няколко дни е в пъти по-скъпа за две трети от договорените количества“, подчерта Христов.

„Има сериозна финансова криза в „Булгаргаз“, компанията е в невъзможност да се разплати, дори с тези договорени количества“, добави Христов и подчерта, че в Министерство на енергетиката са минали в денонощен режим на работа и търсят начини за рефинансиране на газовия оператор.

„Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, за да задоволим нуждите до края на годината или поне до края на отоплителния сезон“, каза още служебният министър на енергетиката.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар