Мини ли са заложени в сектор „Енергетика“ или някой иска да вземе милиардите на „Булгаргаз“?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В енергийния сектор има заложени мини и те трябва да бъдат разчистени. Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Според Атанасов е „абсурд“ председателят на КЕВР Иван Иванов да участва в саботаж.

„Той е изключително почтен човек. Много висок експерт е. Тази независимост на КЕВР е и резултат от фигурата на Иван Иванов. Може би министър-председателят не го познава и е подведен“, заяви Атанасов.

Според него премиерът трябва да обърне внимание какво се случва в държавните дружества в енергийния сектор. „Какво се случва в „Булгаргаз“ и Енергийния холдинг. Там бяха заложени мини от предишните управляващи. Те трябва да бъдат прегледани внимателно и тези мини да бъдат разчистени“, заяви Атанасов. „Трябва да питате Борисов за 12 години къде е неговата диверсификация. Как успя за 1 година да прекара тръбата от Русия за Сърбия, а за 12 години не успя да направи връзката Комотини-Стара Загора“, попита още Атанасов.

„Липсата на диверсификация и обслужването на руския енергиен интерес в България ни доведе до това положение, в което се намираме. Основната причина за повишаване на цените в България е затягането на конфликта в Украйна и Путин използва енергийните си лостове за натиск върху европейската общност“, заяви Атанасов.

 

Някой иска да вземе милиардите оборот на „Булгаргаз“ месец, след като беше сформирано правителство. Такова мнение изрази депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на „Здравей, България“ във връзка с изтеклия договор за азерски газ.

„Според нас се правят опити да се навреди на интересите на „Булгаргаз“ – на държавното дружество. Защото в този сектор има много големи частни интереси. „Булгаргаз“ е с най-голям дял в българския пазар на газ“, посочи той.

По думите на Добрев всеки ден в страната се случват кризи и вместо да има решения, се виждат „нескопосани обяснения“ какво се случва.

„Моята хипотеза е, че новото правителство – премиер, вицепремиер, министър на енергетиката вероятно са извикали изпълнителния директор на „Булгаргаз“ и са поискали договора. Те са управляващи – имат право. Осем години този договор не изтече – виждате, само седмици, след като беше сформирано правителство – договорът се появи в медиите“, коментира още депутатът.

Той обясни, че след като започнат заседанията на комисията по енергетика в парламента ще попитат дали има писмо от азерска страна, което твърди, че изтичането на клаузите от договора нарушава интересите на азерската страна.

„Тоест, има реална опасност „Булгаргаз“ да загуби договора си. Ако „Булгаргаз“ загуби договора си, ще го вземат онези, които искат да вземат милиардите. „Булгаргаз“ се атакува в последния един месец точно с цел да загуби водещото си място в България и да може някой друг да вземе търговията с газ“, добави Добрев.

Относно разследването на аферата „Хемус“, Атанас Атанасов заяви, че Бойко Рашков не може да е свидетел по делото.

„Това е активното мероприятие, с което искат да кажат на Рашков, че ще го извикат и ще се подпише под протокол, че няма право да разпространява информация, която знае“, обясни Атанасов.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар