Минути преди старта: “Боинг” спря историческата мисия на космическия кораб Starliner

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изстрелването на космическия кораб Starliner на Boeing, който трябваше да излети на първото си пътуване с екипаж на 1 юни, беше прекратено минути преди старта, съобщиха световните агенции.

Японският милиардер Юсаку Маезава прекрати проекта за частна мисия до Луната

Очакваше се новият апарат да излети на върха на ракета Atlas V от космическата станция “Кейп Канаверал” във Флорида, на борда на която да бъдат ветераните астронавти на НАСА Бъч Уилмор и Суни Уилямс. Автоматично спиране, задействано от наземния модул за изстрелване (компютърът, който изстрелва ракетата), спря часовника за обратно броене на 3 минути и 50 секунди преди старта.

Първият полет на CST-200 Starliner с двама астронавти до Международната космическа станция (МКС) е дългоочакван и много отлаган момент, докато Boeing се бори да получи по-голям дял от доходоносния бизнес на НАСА, доминиран от SpaceX на Елон Мъск.

Първият опит на Boeing да изпрати Starliner без екипаж до космическата станция през 2019 г. се провали поради софтуерни и инженерни грешки. Вторият опит през 2022 г. беше успешен, което проправи пътя към усилията за стартиране на първата тестова мисия с екипаж.

Обратното броене на 6 май е спряно само два часа преди изстрелването заради повреден клапан за налягане на горната степен на ракетата Atlas, последвано от седмици допълнителни забавяния, причинени от други инженерни проблеми, които междувременно са отстранени, на самия Starliner.

Boeing, чиито операции с търговски самолети са в безпорядък след няколко последователни кризи, силно се нуждае от победа в космоса за своето начинание Starliner – програма, която изостава от графика с няколко години и надхвърля разходите с повече от 1,5 млрд. долара.

По-рано днес и японският милиардер Юсаку Маедзаваа обяви, че се отказва от своя проект dearMoon (“Диърмуун”), в рамките на който планираше да извърши първия туристически полет около Луната с кораб на SpaceX.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар