Миньори и енергетици излизат на протест в защита на комплекса „Марица Изток“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Митинг-шествие под надслов „Спасете Марица-изток“ организира на 13 октомври от 13.00 часа в центъра на София инициативен комитет „Марица-изток“. За това съобщиха в Стара Загора членовете на Инициативния комитет Наско Митев, лидер на КНСБ в „Мини Марица-изток“ ЕАД, колегата му от КТ „Подкрепа“ Бисер Бинев и други синдикалисти, свързани с енергийния комплекс.

Освен миньори и енергетици към протеста ще се присъединят и 2500 граждани от четирите области – Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково, за които е осигурен транспорт. Над 105 хиляди подписа са събрани в подкрепа на запазването на минно-енергийния комплекс само за месец, съобщи Наско Митев от КНСБ. В тяхна подкрепа са приети декларации от общините Раднево, Нова Загора и Тополовград, както и лична декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Подписката ще бъде внесена в служебния Министерски съвет. На митинга се очаква да бъде приета и декларация.

Нашите основни искания са запазване дейността на комплекса „Марица-изток“ до 2040 година, срок съизмерим с Полша и Германия, уточни Бисер Бинев. По думите му, грешните решения днес ще струват много скъпо утре, защото цената на тока я плащат всички българи.

„И ние искаме чист въздух, но семействата ни остават гладни“, категоричен бе специалистут на КТ „Подкрепа“.

От инициативния комитет „Марица-изток“ не са останали доволни от участието на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс в онлайн конференцията за „Зелената сделка“ през миналата седмица в Стара Загора, защото не са получили нито един съществен отговор.

Самият Тимерманс нееднокранто е обяснявал, че е нужно България да предприеме конкретни мерки и да определи индикативна дата за затваряне на въглищните централи.

„Категоричната ни позиция е, че нищо в комплекса няма да става без нас, работещите в него“ – заяви Наско Митев.

„Настояваме за удължаване на работата на комплекс „Марица-изток“ поне до 2040-та година, което ще е съизмеримо със страни с въгледобивна енергетика като Полша и Германия. Те експлоатират своите въглища от 200 години, ние едва от 50, а искат да затворим преди тях. Няма да стане!“, категорични бяха от Инициативния комитет.

3е-news.net

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар