Миньори от КТ “Подкрепа” са против част от споразумението с властта – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Миньори от КТ

Стоп кадър/24 часа

Синдикалната организация на КТ “Подкрепа” в държавните “Мини Марица-изток” изрази несъгласие с част от договореното с правителството на протеста на миньори и енергетици в столицата на 19 септември. Те се заканиха с протести ако се допусне създаване на ново държавно предприятие за рекултивация и конверсия, както предвижда проектоспоразумението.В специална декларация представителите на КТ “Подкрепа” в “Мини Марица-изток” се разграничават от постигнатото споразумение между синдикати и правителството. Според тях преговорната група, излъчена по време на националния протест, е била подведена, а исканията им са били подменени, информира БНР.


Конкретно синдикалистите от мините са против изграждането на ново предприятие за рекултивиране и конверсия на въглищните райони. Според Бисер Бинев, председател на КТ “Подкрепа” в мините това е в ущърб на държавното въгледобивно предприятие.

“Няма да отстъпим от това искане. Това е отделяне на дейност от “Мини Марица-изток”. Как ще го учредим, ще променим законите ли? Ще отнемем от активите на мините и централите, за да създадем нещо, което ще е в ущърб на самите предприятия? Ние няма да се съгласим”, категоричен беше Бинев.

Синдикалистите настояват това да отпадне от бъдещото споразумение за плавен енергиен преход, което трябва да бъде окончателно подготвено с правителството до 28 септември.

Ще предприемем всички разрешени от закона действия за защита интересите на работещите, включително и гражданско неподчинение, заяви Стойчо Стойчев, председатели на КТ “Подкрепа” в рудник 3.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар