Мистериозна справка от ДАНС с името на Пеевски се издирва по делото КТБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Справка от ДАНС, в която се споменава името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, ще се издирва по делото КТБ. Документът е изготвен през септември 2015 г., но така и не е приложен сред материалите. Затова адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов ще поиска от съда справката да бъде издирена и изискана.

Документът бе публикуван от сайта “Фрогнюз”. Той има всички атрибути на официален, но автентичността му не е потвърдена от ДАНС. В него се официализират факти, общественоизвестни от години, които обаче наблюдаващият прокурор и сегашен шеф на държавното обвинение Иван Гешев избра да не види. Името на Пеевски не фигурира нито веднъж в обвинителния акт срещу Цветан Василев и останалите обвиняеми. За тази липса Гешев се оправда с думите, че там ги нямало и г-н Обама, и Путин.

Широко затворени очи

Авторите на справката на ДАНС правят смущаващо заключение. Според тях Гешев “или игнорира, или отклонява информация, свързваща Пеевски с дейността на банката и фалита ѝ”.

По същия начин са реагирали и депутатите от временната парламентарна комисия за фалита на КТБ. Неин председател бе Десислава Атанасова от ГЕРБ. Комисията изготви доклад, в който Пеевски също отсъства.

Налице е некомпетентност от страна на временната парламентарна комисия, разследвала фалита на КТБ или умишлено пропускане на данни, свързващи Делян Пеевски с фалита на банката“, пише в справката.

И той, и адвокатът му, и фирмите, и едни 500 млн. лв.

Парламентарната комисия по КТБ не е направила почти нищо при проверките си, става ясно от документа на ДАНС. Причината – проверявани са само кредитополучателите от “първа линия”, без да се гледат свързаните с тях лица и фирми. Това прикрива действителните получатели на парите.

Над 70 млн. лв. кредити липсват в отчетите на банката, като причината може да е, че не са били отбелязани коректно. Получатели на парите са 18 фирми – пряко свързани с Пеевски и адвоката му Александър Ангелов, посочват от ДАНС.

Извършеният анализ на досиетата на осемнадесетте търговски дружества, както и на наличната оперативна информация, касаеща дейността им, показва, че те са бенефициенти на кредити от КТБ с размер по-голям от 500 млн. лв. Данните показват, че обезпечението за отпускането на над 350 млн. лв. или е недостатъчно, или напълно липсва“, пише в справката.

Доверено лице на Пеевски

Адвокат Ангелов е доверено лице на Пеевски, твърди се в документа. Той е бил на разпит заради разследването на източването на банката и не е отрекъл връзката си с тогавашния депутат.

Според ДАНС именно през неговата кантора “Авиора консулт” се легализират средствата, придобити от Пеевски при фалита на КТБ.

Споменава се и друго дружество – “Виафот Лимитид”, собственик на българска фирма със сходно име. Именно през нея бе направен опит за овладяване на оръжейния завод “Дунарит”, който е под контрола на Емилиян Гебрев, собственик на друга атакувана по време на правителството на ГЕРБ оръжейна фирма – “Емко”.

От агентурен източник са налични данни, че именно контролираната от Александър Ангелов компания “Виафот Инвестмънт” ще играе в бъдеще основна роля при започналото придобиване на активи от обявената в несъстоятелност банка КТБ от Пеевски“, пише още в документа.

Гешев не отговаря

Публикуваната от “Фрогнюз” справка очевидно е втора по рода си. В нея се споменава, че месец по-рано, през август 2015 г., на наблюдаващия прокурор Иван Гешев е изпратена обобщена информация за съпричастността на Пеевски в събитията около КТБ. Неговата реакция също е описана в справката:

“До момента липсва отговор от прокуратурата, както и възлагането на допълнителни процесуално-следствени действия”.

Прикриване

Аз лично смятам, че в действията на главния прокурор има престъпление“, заяви Симеонов пред Mediapool. Според него това е достатъчно основание да се търси отговорност на Гешев, тъй като е нарушил задължението си да разкрие обективната истина.

Дали въпросната справка ще бъде издирена, не е ясно. Следващото заседание по делото КТБ е през септември.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар