Митрополит Епифаний отговори на Митрофанова: Искат да ни заличат, но ние сме силни духовно

Митрополит Епифаний отговори на Митрофанова: Искат да ни заличат, но ние сме силни духовно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Дойдох, за да изпратя патриарх Неофит по пътя му към царството небесно” – това заяви пред bTV  украинският духовен лидер Епифаний, който присъства на опелото за Негово Светейшество, но не взе участие в службата. Митрополит Епифаний отговори и на критиката на руската посланичка у нас, че идването му е провокация, като заяви, че е бил поканен. 

Вчера варненският и великопреславски митрополит Йоан, избран за наместник-председател на Светия синод, предрече, че присъствието на митрополит Епифаний може да “смути определени хора”: 

“Руската църква е част от тялото Христово. На погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия – Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Има една деликатна тънкост, че има възможност да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява православната църква в Украйна – митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, но ще присъства. Това може да смути определени хора, ако вземе участие в опелото”. 

Както очакваше митрополит Йоан, реакция наистина имаше. Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова определи като огромна провокация присъствието на украинския духовен лидер на поклонението в храм-паметника “Свети Александър Невски”.

“Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Тяхната църква не е призната от Българската”, подчерта Митрофанова. 

Митрополит Епифаний отговори на думите ѝ така: “За тях (бел. ред.: Русия) е много болезнено, когато нашата Украинска православна църква влиза на международно равнище и има комуникация с другите православни църкви”. 

“Руската държава използва за своите цели руската църква. Виждаме какви последствия носи идеологията на руския мир. Държавата агресор се опитва за заличи нашата държава и нашата църква, но ние сме духовно силни и ще продължим”, добави той. 

Митрополит Епифаний Киевски е предстоятел на Православната църква на Украйна. През 2019 г. Вселенският патриарх Вартоломей подписа томос за предоставяне на автокефалия на ПЦУ, въпреки че в продължение на стотици години украинската църква е подчинена на Московската патриаршия.

За да бъде призната за независима обаче, украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Българската православна църква обаче все още не го е направила.

“Митрополит Епифаний няма как да съслужи, но самото му участие в траурната процесия за патриарх Неофит не е проблем”, коментира пред NOVA деканът на Богословския факултет доц. Иво Найденов.

По-рано днес архимандрит Стефан от Троянския манастир, който водеше литийното шествие до църквата “Света Неделя”, заяви пред журналисти какъв е бил заветът на патриарх Неофит: “Бъдете човеци, прощавайте си, обичайте се и се подкрепяйте. Помнете, че когато Господ е с нас, няма значение кой е срещу нас”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар