Митрофанова: Русия и България празнуват заедно Деня на славянската писменост и култура – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес, на 24 май, Русия и България празнуват заедно Деня на славянската писменост и култура. Този празник е дълбоко вкоренен в историята и традициите на двата народа, символизирайки тяхната духовна връзка и общото им културно наследство.

Оформирането на славянския свят е неоценим. Създаването на славянската писменост е ключов момент в духовното самоопределение на славянските народи, като дава тласък на грамотността и разпространението на православната вяра. Днес над 250 милиона души говорят славянски езици, което е пряк резултат от развитието на кирилицата.

В България 24 май е един от най-обичаните национални празници, а в Русия тази дата също има важно значение. Тя символизира основните ценности на двата народа – вяра, патриотизъм и преданост към корените. Всяка година на Червения площад в Москва се провеждат мащабни концерти, а в църквите се отслужват литургии в памет на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Посланик Митрофанова изразява надеждата си, че невероятното наследство на светите братя ще бъде съхранено от влиянието на глобализацията и съвременните тенденции към ерозия на културната идентичност. Тя подчертава, че славянската писменост и уникалната литературна традиция, развила се благодарение на нея, са резултат от безкористния труд на българските книжовници и е наш дълг да пазим този дар.

Елеонора Митрофанова отправя пожелание любовта към родината, словото и просветата да бъдат опора и морален ориентир за всички нас. Честит празник на славянската писменост и култура!

“Скъпи приятели,

Поздравявам ви с нашия общ празник – Деня на славянската писменост и култура в руската традиция и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянска писменост по българския календар.

Приносът на светите братя и техните ученици за формирането на самобитен славянски свят не може да бъде надценен. Създаването на собствена писменост стана символ на духовното самоопределение на славянските народи. То даде мощен стимул за разпространението на грамотността и православната вяра. Само си представете – днес повече от четири стотин милиона души говорят славянски езици, които се появиха благодарение на развитието на кирилицата.

По време на работата си в България се убедих, че тук двайсет и четвърти май е един от най-обичаните, наистина национални празници. В Русия този ден също остава важна дата. Той символизира нашите основни ценности – вяра, служение на Отечеството, преданост към нашите родови корени. Всяка година на двайсет и четвърти май на Червения площад в Москва се провеждат мащабни концерти, а в църквите се извършват богослужения в памет на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Иска ми се да вярвам, че ще успеем да съхраним тяхното невероятно наследство от влиянието на глобализацията и съвременните тенденции към ерозия на културната идентичност и унификация на националните традиции. Нашата писменост и развилата се благодарение на нея уникална литературна традиция се появиха в резултат на безкористния труд на българските книжовници и наш дълг е грижливо да пазим този дар.

Нека любовта към страната си, словото и просветата бъдат опора и морален ориентир за всички нас. Честит празник, приятели, честит Ден на славянската писменост и култура!”

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар