Мицкоски: При решаването на европейския път на СМ, ЕС да прати българския представител да пие кафе

Мицкоски: При решаването на европейския път на СМ, ЕС да прати българския представител да пие кафе

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският път е бъдещето на Северна Македония, твърди председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, според когото обаче за шест години и половина управляващият СДСМ не само не е доближил, но дори е отдалечил страната от ЕС.

Темата за стартиране на реални преговори на Северна Македония с ЕС очевидно ще бъде сред водещите в предизборната кампания в страната, която макар и неофициално, практически вече стартира. Според Мицкоски, началото на преговори с ЕС са една “шарена лъжа”, която от СДСМ са “продавали” на гражданите, а преговорната рамка е “договор, с който допълнително ще се отворят нови условия и който ще направи европейския път (на Северна Македония) невъзможен”.

Мицкоски отново заяви, цитиран от БТА, че гражданите на Северна Македония са направили за европейските ценности “повече от всички народи в Европа”.

“Сменихме банкнотите, използвахме едно унизително име (Бивша Югославска Република Македония), сменихме знамето, няколко пъти сменихме Конституция, прекроявахме териториалното преразпределение на държавата. После отново, по насилствен и брутален начин отново променихме конституцията и името (Северна Македония) и никой не оцени това, и сега, заради тази престъпна група в правителството, отново сме изправени пред допълнителни условия”, заяви Мицкоски.

По време на посещение в община Аеродром в Скопие председателят на ВМРО-ДПМНЕ бе попитан дали по време на участието му на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е опозиционната партия, и допълнителните срещи, които е имал в Букурещ, се е говорило за европейския път на Северна Македония и условието за промени в конституцията на страната, вписано в преговорната рамка. По думите му принципната позиция на ВМРО-ДПМНЕ е, че трябва да се знае “кое е онова, което Европа наистина планира за (Северна) Македония”.

“Ние сме за истинските европейски ценности, дефинирани от основаването на ЕС, за изпълнение на критериите от Копенхаген, а не за двустранните спорове, които единствено македонският народ има (като условие) пред себе си. Ние сме за спазване на човешките права, което нашата източна съседка не изпълнява. Вече има 14 присъди на Съда за правата на човека в Страсбург, което нашата източна съседка отказва да приеме, независимо, че е подписала Конвенцията за защита на човешките права, като така директно работи срещу решение на европейска институция. Ако ЕС не може да ги убеди да приемат решение на европейска институция, как ние да приемем, че това е последното нещо, което ще поискат и по-нататък, в процеса на преговорите, и няма да има допълнителни искания, които да нямат нищо общо с критериите от Копенхаген”, заяви Мицкоски.

По думите му веднага, след като формира правителство, ВМРО-ДПМНЕ е готова да разговаря с България, “но на базата на истинските критерии от Копенхаген и защита на правата на човека”.

“Такава, каквато е, конституцията на Северна Македония гарантира правата на всички етнически общности в страната, включително на няколко стотин граждани, които са част от българската общност (в Северна Македония), но за съжаление хиляди, бих казал десетки хиляди македонски граждани (в България) дори не могат да регистрират неправителствена организация. Това не са европейски ценности. На последния съвет на ЕС, през декември видяхте, че ако има желание и трябва да бъде взето решение, то може да бъде взето и принципът за единодушие не важи. Моля нашите партньори от Европа, правото на консенсус да не бъде използвано като аргумент, когато се взема решение (Северна) Македония да продължи европейския си път. Да помолят представителя на България да напусне мястото, където се взима това решение и да отиде някъде, където да може да изпие едно кафе или нещо друго”, заяви Мицкоски.

По думите му ВМРО-ДПМНЕ търси решение за проблемите, с които се сблъсква Северна Македония, и няма намерение да води черна кампания. А по отношение на твърденията на СДСМ, че на предстоящите парламентарни и президентски избори изборът ще бъде между присъединяване към Европа или изолация за страната посочи, че “това ще бъде избор между групата Ахмети, Османи, Груби (от ДСИ), Зечевич, Маричич, Пендаровски и Ковачевски (от СДСМ) и коалицията, предвождана от ВМРО-ДПМНЕ”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар