Гърция е на път да узакони еднополовите бракове

Мицотакис към новата власт в Скопие: Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отново отправи предупреждение към новото ръководство на Северна Македония, че неспазването на Преспанското споразумение с Гърция ще блокира пътя на страната към членство в ЕС, съобщава в. “Катимерини”, цитиран от БТА.

По повод отказа на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и на бъдещия министър-председател Християн Мицкоски да се съобразяват със споразумението за името на страната, Мицотакис заяви днес, че “когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш”.

Ако ръководството на Северна Македония се отклони от договорения курс, “пътят към Европа ще бъде затворен”, каза Мицотакис и подчерта, че този път “минава през Гърция и през спазването на международното право”.

Преди няколко дни гръцкият министър-председател също коментира темата: “Гърция не е изолирана, но в Скопие са. Въпросите, които се отнасят до наименованието на Скопие, не подлежат на промяна. Това, което трябва да направим, е да им обясним, че тази тяхна политика ще ги доведе до международна изолация, а те не искат това. Ние не сме наивни и знаем как да се справяме с тяснопартийни игрички”.

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на “Република Северна Македония”, а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.

При встъпване си в длъжност като президент на Северна Македония на 12 май, Гордана Силяновска произнесе само “Македония” вместо конституционното име на държавата Република Северна Македония. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар