Мицотакис настоя за международно признание за геноцид над понтийските гърци

Мицотакис настоя за международно признание за геноцид над понтийските гърци

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международната общност трябва да признае официално геноцида над понтийските гърци, заяви днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по повод отбелязването на 19 май – Деня на възпоменание на понтийския геноцид, съобщава АНА-МПА, цитирана от БТА.

Мицотакис написа в публикация във Фейсбук, че всяка година “ние свеждаме глави в памет на хилядите понтийски гърци, които са били изтребени, измъчвани и изтръгнати от родните им огнища. Същевременно ние почитаме приноса на тази несломима част от нацията за икономическото и социалното възстановяване на родината ни. Тяхното богато културно наследство е било, е и ще бъде неразделна част от гръцката идентичност навсякъде по света”.

В посланието си гръцкият премиер отбеляза, че “някои травми може никога да не бъдат излекувани, но общият дълг, който остава непроменен, е да пазим историческата памет жива”.

“Осъзнатостта трябва постоянно да се бори срещу изкуствената забрава и гласът ни протестира силно във времето и изисква признание. Докато международната общност не признае официално и геноцида над понтийските гърци”, подчертава още Мицотакис.

По думите му 19 май носи в себе си “оглушителен призив за отговорност”.

“Народите трябва да престанат да бъдат пленници на миналото. Да изградят свое собствено настояще, ръководено от мира и справедливостта, и да превърнат уроците на историята в стимул за по-добро бъдеще. Ето защо ние няма да се успокоим. Продължаваме да се борим. И ние няма да забравим, а ще продължим да настояваме на исканията си”, подчерта гръцкият премиер.

Всички народи са длъжни да защитават историческата памет, заяви от своя страна гръцкият президент Катерина Сакеларопулу по повод Деня на възпоменание за геноцида над понтийските гърци.

“Днес, в деня на възпоменание за геноцида над гърците от Понта, почитаме стотиците хиляди невинни жертви, които са били унищожени или изселени от родните си домове преди 105 години, по време на Османската империя. Същевременно признаваме значителния принос на понтийския елинизъм за възстановяването и развитието на гръцката държава, тъй като той е пренесъл в родината си своята динамика и ценности”, посочва в посланието си гръцкият президент.

“Всички народи са длъжни да пазят историческата памет. Освен това международната общност е длъжна да признае и осъди чудовищните престъпления срещу човечеството, за да предотврати подобни варварски действия в бъдеще”, подчертава Сакеларопулу.

“105 години от геноцида над понтийските гърци. Днес почитаме паметта на 353 000 жертви. Минималната степен на почит е запазването на историческата памет”, написа на свой ред министърът на националната отбрана Никос Дендиас в социалната мрежа “Екс”.

На 19 май се почита паметта на стотици хиляди понтийски гърци, загинали и насилствено изселени от Османската империя в периода 1914-1923 г. Гърция официално е признала за геноцид масовите убийства на над 350 хиляди гърци, които са живели край бреговете на Черно море, но призовава и за международно признаване.

Турция от своя страна не признава съществуването на геноцид над понтийските гърци и отправя контраобвинения. Според Анкара позицията на Гърция не съответства на историческата реалност, а изявленията за геноцид се правят с политически цели.

Понтийският гръцки геноцид, наричан още Понтийски холокост, е термин, с който се отбелязва насилствената масова депортация и убийства на над 353 000 понтийски гърци от младотурските власти през периода от 1915 до 1917 година в Османската империя. И днес се водят спорове между Турция, която не признава геноцида, и Гърция и международната общност.

Да припомним, че през същите години, същите турски власти са причинили смъртта на 1,5 млн. арменци, като са ги прокудили от родните им земи. Много държави по света са признали геноцида над арменците, но много и не са, сред тях съвременна Турция. Честването е на 24 април. В България – с решение на парламента от 2015 г., в официалния език се използва термина “масово изтребление” на арменците в Османската империя. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар