Мишел Барние написа “таен дневник” за Брекзит

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мишел Барние разкрива всекидневието си на главен европейски преговарящ за Брекзит в новата си книга “Голямата илюзия: таен дневник на Брекзит (2016-2020 г.)”, която днес излиза от печат, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Седемдесетгодишният французин разказва как са вървели преговорите по двете исторически споразумения – това за излизане на Великобритания от ЕС и това за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. По време на тези преговори той общувал с двама британски премиери и няколко британски главни преговарящи.

В дневника си Барние споделя дълбокото си уважение към бившата британска премиерка Тереза Мей и я описва като храбра и упорита жена сред много мъже, които са мислели по-скоро за личните си интереси, отколкото за бъдещето на страната. С това твърдение Барние визира настоящия британски премиер Борис Джонсън и няколко други политици, като например предшественика на Тереза Мей – Дейвид Камерън, които по думите на бившия главен преговарящ “ще носят истинска отговорност пред историята на страната си”.

В дневника Барние използва по-скоро уважителен тон към британските си събеседници, но от време на време прибягва и до по-язвителни формулировки. Така например за заклетия привърженик на Брекзит – Найджъл Фараж, той казва, че е толкова сърдечен и мил в лични разговори, колкото е яростен и демагог на обществени места.

Барние, който е бил министър по време на президентствата на Франсоа Митеран, на Жак Ширак и на Никола Саркози, не е особено ласкав и когато говори за Мартин Зелмайер, дясната ръка на бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, обвиняван в изтичане на информации за медиите. За него Барние твърди, че е преговарял тихомълком с британците и упражнявал натиск върху самия него.

Бившият главен преговарящ описва в книгата си начина на действие на брюкселската дипломация, при който размяната на подаръци и на любезности са последвани от забиване на нож в гърба и белязан от изненадващи телефонни разговори на високо равнище, и поверителни бележки, които пристигали в запечатан плик и от непознато място.

Барние разказва и за блъфовете от британска страна като например този в последните дни на търговските преговори, когато британците са направили предложение за риболова, пълно с капани и с фалшиви компромиси, което европейските екипи се опитвали да проучат детайлно до изтощение.

Дневникът на Барние наброява 530 страници и в него няма сензационни разкрития, отбелязва агенцията.

Очаква се тази есен Барние да обяви дали или не ще се кандидатира на президентските избори във Франция догодина. В книгата си той оправя призива: “Нека заедно поставим основата на един нов просперитет. Нашата работа започва от Франция”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар