Младежкият театър ще протестира, КЕВР иска част от сградата им

Младежкият театър ще протестира, КЕВР иска част от сградата им

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради липсата на реакция от страна на Министерството на културата, Младежкият театър в София може да загуби част от сградата си, поискана от Комисията за енергийно и водно регулиране с мотив, че е имот с отпаднала необходимост. Това става ясно от отворено писмо, публикувано от ръководството на театъра в социалната мрежа „Фейсбук“. Екипът на театъра излиза на протест в понеделник и започна да събира подписи в онлайн петиция в подкрепа на театъра.

Поисканият от държавния енергиен регулатор имот е с площ от 435 кв. м. и е разположен в сградата на Младежкия театър на булевард „Княз Александър Дондуков“ 8. Според директора на театъра Михаил Байков имотът е собственост на институцията и това може да бъде доказано с акт за държавна собственост. Освен това не е с отпаднала необходимост, а точно там се планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър.В отвореното писмо е разказана подробно и хронологията на действията от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране – през февруари от енергийния регулатор входират преписка в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в която заявяват желанието си да придобият безвъзмездно въпросния имот от сградата на Младежкия театър. Твърдят, че е с „отпаднала необходимост“.


Във връзка с това запитване регионалното министерство изисква от Министерството на културата и от Младежки театър становища дали визираният имот е с отпаднала необходимост, с оглед възможността за удовлетворяване на искането на Комисията. Ръководството на Младежкия театър подготвя и изпраща шест страници, в които категорично заявява, че пространството не е с отпаднала необходимост и театърът вече е предприел стъпки за превръщането му в сцена за куклен театър съгласно художествения профил на института.

„Това наше становище е предоставено на министъра на регионалното развитие и на министъра на културата“, посочват от ръководството на театъра.

В началото на май регионалното министерство изпраща второ писмо до Министерството на културата, с копие до Младежкия театър, от което става ясно, че все още няма становище от страна на министъра на културата относно необходимостта от въпросното помещение.

„Към 25 май Министерството на културата все още не е изпратило свое становище, което създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти“, пише в отвореното писмо на ръководството на театъра.

„Именно по тази причина вярваме, че битката ни да опазим целостта на българските театри, за да могат те да изпълняват своите ангажименти в областта на изкуството и културата, е задължение на всеки от нас. Затова се обръщаме към нашите колеги от другите сценични институти, към нашите зрители и към приятелите на Младежки театър с апел за публична подкрепа от всеки, който вярва в тази мисия“, допълват от екипа на културната институция.


Снимка: Младежки театър „Николай Бинев“, Facebook

В подкрепа на Младежкия театър днес се обяви заместник-кметът по културата на София Мирослав Боршош. Той публикува отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което го призовава да не допуска отнемането на имота.

„С отнемането на част от пространството на Младежки театър „Николай Бинев“, Вие всъщност ще отнемете част от културното пространство на София и от смисъла на театъра в България, а това е недопустимо. Традициите и ролята на този театър заслужават Вашата подкрепа, а не той да бъде ограбван от чиновници. Призовавам Ви незабавно да прекратите посегателството“, пише Боршош.

Младежкият театър „Николай Бинев“ е единственият държавен драматично-куклен театър в София с постоянна трупа, припомнят от ръководството на театъра. И призовават за участие в насрочения за понеделник сутрин мирен протест пред централния вход на институцията.

„Ще протестираме в навечерието на Международния ден на детето, с надеждата, че следващият Ден на детето ще бъде посрещнат на новата куклена сцена, в която децата да се докоснат до красотата и магията на кукления театър“, пишат авторите на отвореното писмо.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар