Много лоша новина от Берлин за Киев, шведски офицер загина в Донбас

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германските въоръжени сили не разполага с достатъчно средства за оказване на военна помощ на Украйна.

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт заяви това по време на посещение във френско-германската бригада в град Мюлхайм, съобщава Welt.

„Остават ни малко възможности за прехвърляне на оръжия от Бундесвера, ясно заявявам това и моят колега (украинският министър на отбраната Алексей Резников – УНИАН) е наясно с това“, каза тя.

В същото време министърът на отбраната на Германия подчертава, че Берлин възнамерява да продължи да подкрепя Киев в борбата му срещу Русия.

„Украйна може да разчита, че ще продължим да я подкрепяме и в бъдеще“, коментира Ламбрехт.

Тя добавя също, че е успяла да изгради изключително доверителни и конструктивни отношения с украинския си колега, министъра на отбраната Алексей Резников.

Офицер от шведската армия е убит в Донбас

Според шведската централна телевизия и други публикации офицер от шведската армия с чин лейтенант, който преди това е служил във флотилията на Упсала, е загинал на фронта край Донецк.

Според информацията, той е бил на 28 години и се е сражавал в състава на така наречения Международен легион. Шведът е бил тежко ранен в гърдите от експлозия на граната, от която впоследствие умира.

Междувременно, източници на украинското издание „Страна“ са изяснили, че разследването разполага със записи на разговори между бившия ръководител на Службата за сигурност на Крим Олег Кулинич, който беше арестуван по обвинение в държавна измяна, и бившия заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана по времето на Янукович Владимир Сивкович.

Сивкович живее в Русия от 2014 г. и според разузнаването на украинските служби за сигурност си сътрудничи с руските силови структури.

„Малко преди започването на войната той и Сивкович обсъждат кои хора на какви позиции да бъдат поставени в системата на Службата за безопасност на Украйна (СБУ), за да се сведе до минимум съпротивата срещу настъплението на руските войски.

– Обсъждат и как да повлияят на Баканов, за да го накарат да вземе необходимите решения. Честно казано, от това, което чух, ми настръхнаха косите – дори не можех да повярвам, че началник на СБУ от такова ниво като Кулинич може да работи толкова открито за врага“, казва източникът.

Също така, според него, президентът Зеленски не е знаел, че след като е уволнил Кулинич като ръководител на Службата за сигурност на Крим, Баканов го е назначил за свой помощник по специалните задачи.

„Това беше изключително неприятна новина за президента“, каза източникът и добавя, че историята с държавната измяна на Кулинич е била основната причина за отстраняването на Баканов от ръководството на СБУ.

Также, по его словам, президент Зеленский был не в курсе, что после того, как он уволил Кулинича с поста главы СБУ Крыма, Баканов его назначил своим помощником по особым поручениям.

„Это стало для президента крайне неприятной новостью“, – сказал источник, добавив, что история с госизменой Кулинича стала главной причиной для отстранения Баканова от руководства СБУ.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар