Мнозинството в парламента поиска оставката на Гешев, той го нарече “кризисен пиар”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващото мнозинство – “Продължаваме Промяната”, “БСП за България”, “Има такъв народ” и “Демократична България”, призова в декларация главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка. Тя бе прочетена от председателя на парламентарната група на “Продължаваме Промяната” Андрей Гюров.

Той посочи редица мотиви за исканата оставка, а след края на декларацията последваха бурни и продължителни аплодисменти в залата, като депутатите от четирите партии се изправиха на крака.

“Коалицията като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС – редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала “Апартаментгейт”, аферата с къщите за гости, Росенец, като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по “Магнитски”, като отчита казусът “8-те джуджета”, като отчита избирателното активиране на ръководството на прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изказвания на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването на президентството, като подчертава, че Специализираната прокуратура да поиска СРС за опозиционни лидери и граждани, като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти,като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призовавам главния прокурор да подаде оставка, гласеше декларацията. 

На декларацията и призива обивнител номер едно Иван Гешев реагира с думите, че вероятно е “кризисен пиар” и че днес не бил денят за обсъждане на българската политика. Коментара си той направи пред журналисти преди избора на председател на ВКС.

“Не съм запознат, защото пътувах. Днес не е денят за обсъждане на българската политика, кризисен пиар най-вероятно”, лаконичен бе Гешев.

Малко след това от прокуратурата изпратиха съобщение до медиите, в което определиха декларацията като “крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт”.

“Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото”, се посочва в позицията на прокуратурата.

Според държавното обвинение целта на декларацията е опит за отклоняване на общественото внимание от “реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани”.

На декларацията от парламентарната трибуна реагира и депутатът Цончо Ганев от “Възраждане”.

“Преди малко ръкопляскахте към една молба към главния прокурор. Ясно да кажем – първия законопроект в това НС беше на “Възраждане” – за изменение на съдебната власт. Щяхме да имаме конкретни стъпки. В момента демагогията ви е тотална. Не правите нищо. Крайните либерали не правят нищо. Вместо да обиждате народа, че са фашисти – да излезете и да гласувате, защото да ръкопляскате на една молба е срам за вас”, коментира той.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар