Мобилно приложение бори разхищението на продукти – Технологии

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

1/3 от храната, произведена на планетата, се губи или разхищава, без да бъде консумирана. Докато в света близо 800 милиона души страдат от недохранване, само в Европа 20% от произведената храна се превръща в отпадък.

Във Франция, например, годишно човек изхвърля между 20 и 30 кг храна. 7 кг от нея все още опакована и годна за консумация. Именно затова мобилна апликация в страната се бори с разхищението на храна и дава възможност на хора с ограничени възможности да се сдобият с качествени, пресни продукти, на много ниски цени.“Твърде добро, за да не пробваш” – мобилната апликация с предизвикателно име позволява на Лола да се храни качествено на цени в пъти по-ниски от продажните


“Използвам редовно апликацията защото съм против разхищението на храна, а и спестявам доста пари. Благодарение на нея и ресторантите изхвърлят по-малко продукти. За 4 евро си купих 2 сандвича, които по принцип струват 12 евро”, споделя момичето.

Хитовото приложение се появява за първи път в Дания с мисия да свързва потребителите си с хранителни заведения и супермаркети, предлагайки непродадени продукти на намалени цени, под формата на “кошница за спестяване”.

С апликацията се работи лесно. Можем да търсим заведения по райони, според мястото, на което се намираме. В инициативата участват и много супермаркети. Приложението дори има опция, с която можем да резервираме храна за утре или да потърсим конкретно нещо, което ни се яде.

Непродадена храна не означава ниско качество или изтекъл срок на годност. Продуктите на Бастиан Ратани, управител на заведение за хранене в Ница, са пресни, приготвят се сутрин, а в ранния следобед потребителите на приложението вече могат да ги резервират.

* Източник: NOVA

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар