Могерини: Договорът на Македония с България е исторически – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След получаване на препоръката на ЕК за започване на преговори за присъединяване е важно да продължите и да задълбочите реформите по пътя към ЕС. Властите и опозицията споделят отговорността за бъдещето на страната. Това заяви вчера пред македонския парламент върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини, предаде БГНЕС.

“Вие споделяте отговорността за бъдещето на вашите граждани. Правителството има отговорността да отвори пространството на опозицията за цялостно участие и опозицията има отговорността да се ангажира с цялата тази работа. Имате отговорност да идентифицирате националните интереси и приоритети на страната, имате колективна отговорност да си сътрудничите в институциите, за да постигнете резултати в националните приоритети”, призова Могерини македонските депутати.

Тя добави, че Македония се е върнала на пътя за Европейския съюз и това е мястото, на което трябва да се намира страната. “Когато си спомням какво се случи тук в парламента преди една година и какво се случва сега, мога да кажа, че сте изминали дълъг път. Добрата новина е, че сте се върнали на пътя, преодоляхте най-тежката политическа и институционална криза, която някога сте срещнали. Това е голямо постижение за всички в страната и тя е, преди всичко, постижение, което се постига благодарение на правителството, парламента, различните политически партии, местните власти, както и решимостта на всеки гражданин на тази страна”, каза Могерини. Тя подчерта, че това е само първата стъпка по дълъг път, който ще изисква повече единство, повече усилия и повече работа, но ще бъде признат и ще бъде основа за напредък. “Това, което направихте през изминалата година, беше внушително впечатляващо. Особено това, което успяхте да постигнете заедно в областта на реформите. И очакванията са високи, че този начин на разполагане на сили за някои национални приоритети може да продължи и в бъдеще. Това е най-силният знак за зрялост в една демократична система”, каза Могерини.

Тя похвали реформите досега, приемането на закони във важни области, но повтори, че сега е необходимо страната да се съсредоточи върху тяхното прилагане. “Това е същността. Знам, че процесът на интеграция в ЕС е изпълнен с много процедури, процедури и условия, които трябва да бъдат изпълнени, но в крайна сметка се свежда до трансформация на обществото и стандартите, които вашите граждани искат да видят как се изпълняват в ежедневието живот. Става въпрос за европейските стандарти, доброто развитие на икономиката, търговията, начина, по който функционират институциите, върховенството на закона, качеството на живот … От сигурността до възможностите за младите хора. Това е важно за всички граждани”, каза върховният представител на ЕС. Следващото ниво, добави тя, е поддържане и продължаване на реформите, които чудесно се развиват, но процесът трябва да продължи не само чрез приемането на законите, но и с тяхното изпълнение.

Като изрази убеждението, че подобна работа ще продължи да носи плодове, Могерини посочи предстоящите стъпки. Тя подчерта, че е направена историческа стъпка напред с договора с България, с който е разрешено един двустранен въпрос и изрази увереност, че преговорите с Гърция ще доведат до решение на спора за името, което ще задоволи и двете страни и ще бъде основа за бъдещото единство на европейския континент. “Винаги избягвам да говоря за разширяването, искам да говоря за обединението. Имаме потенциала да бъдем бързи в процедурите, за да бъдем успешни. Знам, че вярвате също, че се движим бързо към членство в ЕС. Инвестирайте във вашето единство, в своите демократични институции, в таланта на гражданите, особено в младите хора и техните стремежи и желания да се присъединят към ЕС. Това е от полза за вас, но и за нас. Същото ще бъде признато от Брюксел и ЕС. Време е да започнем да работим заедно, да напредвате със своите съседи и аз съм убедена, че ще стигнем далеч”, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Могерини.

В рамките на официалното си посещение в Македония, чийто повод е Докладът на ЕК за напредъка на страната и съответната чиста препоръка за започване на преговори за членство в Съюза, тя имаше срещи с президента на страната Георге Иванов и премиера Зоран Заев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар