Могерини: Обсъдихме предизвикателствата пред нас – радикализацията и сигурността – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екипите ни поработиха много за тази важна среща на външните министри. Tова, че е неформална, не значи че е по-малко важна, заяви по време на пресконференцията след Неформалния съвет на министрите на външните работи “Гимних” Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Стигнахме до споразумение, стигнахме до възможности за обмен на идеи по един откровен начин като мислим най-вече за бъдещето, допълни тя.Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: Днес традиционно обменихме идеи с държавите – кандидатки, вниманието беше насочено към сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Много ползотворно беше това, че обменихме мнения, по-конкретно по общите усилия, които полагаме с цел преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени всички в сферата на сигурността – борба с радикализацията, обмен на информация за завръщащи се чуждестранни бойци, информация за европейските мисии, които се провеждат в тази част на света.

Усилията, които ЕС полага в сферата на сигурността са важен елемент от нашата съвместна дейност, обясни Могерини. Нещо, с което и страните – кандидатки трябва да бъдат наясно, защото те се подготвят да се присъединят към нас, допълни тя.

Най-важно беше обсъждането по Западните Балкани – това е и един от основните приоритети на Българското председателство, приоритет, който и ние споделяме, коментира Могерини. Тя обясни, че срещата е била първата възможност за министрите на държавите – членки да обсъдят стратегията за Западните Балкани, която беше представена миналата седмица в Страсбург.Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: Много положително премина обсъждането, виждам, че всички са обединени към общата цел в подкрепа на усилията, които полагаме съвместно с Българското председателство, за да се гарантира перспектива и общо бъдеще в рамките на ЕС за нашите партньори от региона.

По врема на срещата министрите са провели и дебат по темата Сирия. Виждаме, че на място ситуацията става все по трудна. Все още ситуацията остава драматаична, ЕС продължава да обръща голямо внимание на конфликта и на основните му елементи, които ще бъдат в центъра на вниманието на следващата ни конференция, съвместно с Обединените нации, обясни Могерини и допълни, че в Брюксел ще се проведе втора конференция, посветена на Сирия.

По време на тази конференция, че вниманието ще бъде насочено основно към два аспекта – първо, хуманитарната подкрепа за сирийците и в страната, и в съседните държави, и вторият аспект – подкрепата на ООН за политическия процес в Женева.Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност: Според нас това е единственият начин да се започне реален политически преход в страната, така че Сирия да стане дом на всички сирийци, да се запази многообразието в обществото и да се противопоставяме на Ислямска държава.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар