Можем да изчислим онлайн вероятността от деменция – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Онлайн калкулатор изчислява вероятността хора на и над 55-годишна възраст да развият деменция, съобщи Юрикалърт.

Калкулаторът е създаден от екип от канадски изследователи, които работят в университета на Отава и в болницата в града. Той позволява хората по-добре да разберат състоянието на мозъка си и как биха могли да намалят риска от деменция в следващите пет години.Учените са разработили калкулатора на базата на данни, събрани от над 75 000 жители на провинция Онтарио. Той изчислява риска от развитието на деменция, като отчита специфични фактори.


С използването на този калкулатор няма да е необходимо да посещавате лекар за изследвания, твърди д-р Стейси Фишър, която е ръководител на проекта.
Според нея хората разполагат с цялата информация, която им е необходима, за да използват калкулатора в домовете си.

Сред данните, които трябва да бъдат въведени, са възраст, хранителни навици, физическа активност, ниво на стрес, здравословно състояние, образование, социален статус.

За деменцията няма открито лечение. Около една трета от случаите обаче могат да бъдат предотвратени със здравословен начин на живот – физическа активност, намаляване на употребата на тютюневи изделия и алкохол, консумация на полезни храни и други.

Калкулаторът е достъпен на сайта projectbiglife.ca.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар