Можем да намерим живот на Енцелад без да кацаме

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Спътникът на Сатурн Енцелад е едно основните места в Слънчевата система, където можем да открием извънземна форма на живот. Причината за това е, че под ледената обвивка на луната се крие океан от течна вода.

Вижте как изглежда Енцелад >> >> >>Глобалния океан е солен и поддържа температури, гостоприемни за бактерии и микроорганизми. Подземното море е дълбоко около 10 километра.


Откриването на този живот обаче не е толкова лесно. Луната е обградена от ледена обвивка, която е с дебелина от 5 километра в най-тънката си точка. Пробиването й би било доста трудно и скъпо начинание.

Ново откритие разкрива, че пробиването на черупката на Енцелад. Ново проучване установява, че би трябвало да можем да открием живот на ледената луна в струите солена вода, които изригват от нейната повърхност – дори ако в тях няма много живот.

Ясно е, че изпращането на робот да пълзи през ледени пукнатини и да се гмурка дълбоко надолу към морското дъно няма да е лесно„, казва еволюционният биолог Ригис Ферере от Университета на Аризона.

Според проведени от учения симулации, сонда с най-новата апаратура може да открие живот в струите на луната.

Това, което знаем за Енцелад, предполага, че подобни екосистеми може да дебнат на морското му дъно. Той завършва орбита около Сатурн на всеки 32,9 часа, пътувайки по елипсовидна траектория, която огъва вътрешността на луната, генерирайки достатъчно топлина, за да поддържа водата най-близо до течността на ядрото.

На нашата планета хидротермалните отвори гъмжат от живот, голям и малък, въпреки тъмнината и безумното налягане„, каза Фериер. „Най-простите живи същества са микроби, наречени метаногени, които се захранват сами дори при липса на слънчева светлина.

Метаногените метаболизират дихидрогена и въглеродния диоксид, освобождавайки метан като страничен продукт. Фериер и колегите му моделираха метаногенната биомаса, която бихме могли да очакваме да открием на Енцелад, ако биомасата съществуваше около хидротермални отвори като тези, открити на Земята.

Сонда, която е в ниска орбита около луната може да анализира в детайли струите с вода и да открие дали те имат микроорганизми и бактерии.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар