Можеше ли да бъде предотвратена трагедията в Тексас? Полицията призна за грешно решение

Можеше ли да бъде предотвратена трагедията в Тексас? Полицията призна за грешно решение

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полицията взе грешното решение, като не влезе веднага в началното училище „Роб“ в град Ювалди, където 18-годишният Салвадор Рамос застреля 19 деца и две учителки. Ако мислех, че ще помогне, бих се извинил. Това заяви на пресконференция шефът на департамента за обществена сигурност в щата Тексас Стивън Маккроу, цитиран от Би Би Си.

Службите по безопасност в американския щат свикаха поредния брифинг, на който да изяснят какво точно се е случило и да се изправят пред гнева, предизвикан от полицейската реакция на най-смъртоносната стрелба за последните 10 години в САЩ. По-рано се появиха видеоклипове как полицията е подканяна от отчаяни семейства да щурмуват сградата незабавно.Стивън Маккроу потвърди, че са минали 40 минути между пристигането на полицията пред сградата на началното училище и щурмуването на сградата, при което бе ликвидиран Рамос. Забавената реакция и закъснялото признание повдигат обаче нови въпроси защо стрелецът е бил оставен толкова дълго вътре и накрая неутрализиран не от полицаите, а от пристигналите тактически подразделения на граничната охрана. 


Разследващите обясниха, че полицейският служител, зачислен на училището, не е бил вътре в сградата, когато въоръженият Салвадор Рамос е пристигнал и, противно на предишните им изказвания, не се е сблъскал с него извън сградата.

Стрелецът влязъл в училището „безпрепятствено“ през очевидно отключена врата около 11:40 ч. местно време. Първите полицейски служители пристигнали на мястото едва 12 минути по-късно.

По думите на Маккроу до 40-минутното отлагане на щурма се стигнало, тъй като командващият офицер счел, че вече не се касае за ситуация с активен стрелец. 

Обяснението му обаче е в противоречие с факта, че от училището са регистрирани най-малко четири спешни обаждания до телефон 911 – очевидно от деца, блокирани в класната стая, където стрелецът е стрелял – молейки полицията да дойде.

Кризата приключила в 12:45 ч., когато пристигнала тактическа група на тексаския граничен патрул, добави Стивън Маккроу. Той потвърди, че най-малко 19 полицаи са били пред началното училище, но никой не се е опитал да елиминира стрелеца.

Кен Тръмп, президент на консултантска фирма по безопасност в училищата, каза, че многото време, което е отнело справянето със ситуацията, поражда въпроси. „Въз основа на най-добрите практики е много трудно да се разбере защо е имало забавяне, особено когато се съобщава, че неутрализирането на този стрелец е отнело 40 и повече минути, каза той.

По време на обсадата разтревожени очевидци призовавали полицаите да влязат в училището, казаха свидетели. „Влезте там! Влезте там!“, крещели жени на полицаите малко след началото на атаката, каза Хуан Каранза, станал очевидец на събитията от дома си от другата страна на улицата.

„Казват, че са се втурнали навътре“, каза Хавиер Касарес, чиято дъщеря четвъртокласничка е сред убитите и който пристигнал до училището, когато чул, че там има атака. „Не видяхме такова нещо“, добави той.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар