Може ли ЕС да гарантира решаването на проблемите между България и Северна Македония?

Може ли ЕС да гарантира решаването на проблемите между България и Северна Македония?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България трябва да пусне Северна Македония в Европейския съюз. Това каза в София преди дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Веднага след визитата ѝ у нас обаче, част от партиите в управляващата коалиция обявиха, че не са готови на компромиси и няма да вдигнат ветото.

За българския евродепутат Илхан Кючюк, който е и докладчик за Република Северна Македония в Европейския парламент, родната позиция трябва да се ревизира. Според него интеграцията на други балкански държави само може да ни накара да се чувстваме по-сигурни. Особено в ситуация на военен конфликт на Европейския континент.„Стратегическият интерес на България е да граничи с демократични държави, които могат да осигурят пространство на сигурност, на просперитет и възможности. Не мога да си обясня другото. Сякаш тенденциозно се дава гласност на хора, които искат Северна Македония да не бъде част от Европейския съюз. Политиките са за период, малко по-дълъг във времето. И ако погледнем през тази призма на отношенията между България и Северна Македония, струва ми се, че ще намерим доста по-сериозни аргументи Република Северна Македония да бъде част от Европейския съюз“, добави Кючюк.


Чуйте и аудиото по темата!

„Много е трудно да обясним на европейските ни партньори какви са причините да спираме пътя на Северна Македония към Европейския съюз, особено след като идеята за разширяването му в посока Западни Балкани тръгна от нас“, обясни още българският евродепутат.

Кандидатстването за членство в Европейския съюз е ясно описано в Копенхагенските критерии. „Там са посочени фундаменталните принципи на съюза“, каза експертът по Балканските теми Владимир Владимиров.

„Единият е върховенство на правото, свобода на медиите, свобода на изразяване и така нататък. В Копенхагенските критерии не присъстват билатералните спорове. Северна Македония изпълнява критериите за започване на преговори. И поради тази причина ветото на България юридически не е много издържано. В процеса за преговори за членство в НАТО, нашите съюзници и съседи от Турция не ни поставиха условия да се откажем от Шипченската епопея. Те приеха и нашия прочит и техния. Малко по-късно, когато бяхме членове за Европейския съюз, нашите съюзници и приятели от Гърция не ни поставиха условие да запишем в българските учебници, че азбуката ни и християнството са дошли от тях. Нашите съседи са се държали европейски. Същите очаквания има и към България. По новите правила на Европейския съюз Република Северна Македония ще води много дълъг процес по присъединяване, който може да продължи 7 – 8 години“, каза Владимиров.

„В този период можем да решим всички билатерални спорове“, добави експертът. Европейският съюз има потенциала да се превърне в гарант за решаване на нашите проблеми със Северна Македония, уточни Владимиров.

За докладчика на Република Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк европейските гаранции също са единственото решение.

Последвайте ни в: Spotify – Google Podcasts – Anchor – Breaker – Pocket Casts – RadioPublic

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар