Може ли етериум да оспори доминацията на биткойн сред криптовалутатите?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В продължение на години криптовалутата етериум можеше само „да мечтае“ да оспори доминацията на биткойн, но сега тази амбиция може би става все по-реална, пише Ройтерс, цитиран от БТА.

Втората по пазарна капитализация криптовалута в света започна да завзема пазарен дял от биткойн в навечерието на представянето на важно софтуерно подобрение на блокчейн технологията Ethereum.Новият принцип на работа е създаден, за да бъде намалено огромното количество електроенергия, необходимо за генерирането на криптовалутата етериум.


Пазарният дял на биткойн, неговата доминация на пазара на криптовалути, спадна до 39,1 процента от най-високото си ниво през тази година в средата на юни, когато формираше 47,5 на сто от търговията с крипто, по данни на онлайн платформата CoinMarketCap.

От друга страна, пазарният дял на етериум се повиши от 16 процента на 20,5 на сто. Въпреки този успех етериум е все още твърде далеч от възможността да измести биткойн като доминираща криптовалута, отбелязва Ройтерс.

Що се отнася до цената им, 1 етериум се разменя за 0.082 биткойна, което е близо до най-високите му нива, регистрирани през декември 2021 г. и много над най-ниското му равнище за тази година – 0.049 биткойна за 1 етериум, отчетено през юни.

Софтуерното подобрение, известно като Merge, което се очаква да бъде представено в четвъртък, може да доведе до по-широко използване на блокчейн технологията, което потенциално може да повиши цената на етериум, въпреки че нищо не е сигурно на „изпълнения с изненади“ пазар на криптовалутите, пише Ройтерс.

Битктойн и етериум загубиха почти половината от своята стойност през тази година поради опасенията, които поражда в инвеститорите ударното увеличение на основните лихви от страна на водещите централни банки. Въпреки това изглежда, че на редица играчи на пазара им допада идеята за въвеждането на софтуерното подобрение Merge, тъй като етер повиши стойността си с над 65 процента от края на юни. Същевременно, стойността на биткойн почти не се измени през този период, отбелязва Ройтерс.

Биткойн обаче има пазарна капитализация от 427 милиарда долара, която е все още над два пъти по-голяма от тази на етериум, оценявана на 210 милиарда долара. Редица участници на пазара са твърдо убедени, че първата децентрализирана цифрова валута остава златен стандарт в света на криптовалутите поради ограничения брой на наличните биткойни.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар