Мозъкът е способен да сигнализира за бъдещо затлъстяване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени от университета на Турку, Финландия, откриха способност на мозъка да сигнализира за бъдещо затлъстяване още преди развитието му, съобщава сайтът на учебното заведение.

Проблемът с наднорменото тегло засяга 36,2 процента от населението на САЩ, 20 процента – на Русия, и съответно 3,9 процента и 4,3 процента на Индия и Япония. Хората страдат от затлъстяване, независимо от възраст, пол и генетично предразположение.

С развитието на хронично затлъстяване клетките губят чувствителността си към инсулина, в резултат на което хората стават по-предразположени към диабет и други заболявания.

За целите на изследването са били избрани 41 души, които не са били с наднормено тегло. Изследваните лица обаче са били предразположени към развитие на затлъстяване – техни близки са страдали от него или от диабет тип 2.

Резултатите от изследването показват, че генетичното предразположение нарушава невронните връзки в мозъка, контролиращи апетита – нещо, което може да се установи още преди развитието на затлъстяване.

Откритието може да допринесе за профилактика на наднорменото тегло и съпътстващите го здравословни проблеми.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар