МОК решава дали да отстрани Русия изцяло от игрите в Рио

Инциденти, Любопитно, Медицина, Общество, Право, Престъпления, Свят, Спорт
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световна антидопинг агенцияМеждународният олимпийски комитет (МОК) решава във вторник дали да отстрани всички отбори на Русия от предстоящите игри в Рио де Жанейро през август, след като ден по-рано Световната антидопингова агенция (WADA) обяви доклад от свое разследване за подмяната на допинговите проби на руски атлети по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 с помощта на руското правителство и Федералната служба за сигурност.

Агенцията заяви в понеделник, че единственият начин руски спортисти да участват на предстоящите игри в Бразилия е да се явят под чужд флаг и при изключителни обстоятелства. Тя също така поиска оставката на руския спортен министър Виталий Мутко, който също оспори становищата в доклада.

Антидопинговата агенция препоръча на Международната футболна федерация също да проведе разследване и ФИФА обеща да вземе мерки във връзка с допинг скандала.

Олимпийският комитет на Русия пък обяви, че обвиненията, повдигнати срещу Русия, изискват пълноценна разследване с участието на всички въвлечени в скандала страни, след като президентът Владимир Путин изрази съмнения относно доклада на WADA.

“Явявайки се привърженик на нулевата толерантност към допинга, Олимпийският комитет на Русия е готов да окаже всестранно съдействие на всяка международна организация по разследване на случая, но в никакъв случай не сме съгласни с мнението на господин Макларън ( Ричард Макларън, председател на разследващата скандала комисия – б. ред.), че е възможно отстраняването на стотици “чисти” руски спортисти от участие в олимпийските игри”, посочва се в съобщение на руската организация.

В него се допълва, че се подкрепя предприемането на твърди мерки за виновните, но ще се защитават правата на “чистите” спортисти, които са тренирали упорито и са вложили таланта и силите си за осъществяване на своята олимпийска мечта.

След като бяха съобщени изводите от доклада на WADA в понеделник, президентът на МОК Томас Бах коментира, че във вторник ще стане ясно какви мерки ще се предприемат, докато трае щателно проучване на твърденията в доклада.

“Те могат да включват временни мерки и санкции, свързани с олимпийските игри в Рио де Жанейро през следващия месец”, каза Бах.

Преди седмица той заяви, че е малко вероятно олимпийският комитет да наложи пълна забрана на Русия, но нещата вече изглеждат другояче след данните от доклада и исканията на десет държави за отстраняването на Русия от игрите в Рио.

“Разкритията в доклада показват шокираща и безпрецедентна атака върху интегритета на спорта и на олимпийските игри. Ето защо МОК няма да се поколебае да предприеме най-тежките възможни санкции срещу всяко лице и организация, замесени в случая”, каза още Бах.

WADA препоръча да бъдат спрени от участие в олимпийските и параолимпийските игри в Рио де Жанейро както руските спортисти, така и длъжностните лица от руското правителството. За пълна олимпийска забрана се обявиха и множество национални комитет и антидопингови организации.

Според Русия обаче с доклада се осъществява “чудовищен политически натиск”. “Наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта”, каза руският държавен глава и прави аналогия с взаимния бойкот на олимпиадите в Москва и Лос Анджелис в началото на 1980-те години и “разцеплението в олимпийското движение”.

“Да, формите на тази намеса са се променили, но същността им е предишната – да се превърне спортът в инструмент за геополитически натиск, формиране на негативен образ на държави и народи. Олимпийското движение отново може да се окаже на границата на разкола”, каза още Путин.

Претенциите на Русия са свързани с това, че заключенията в доклада се се позовавали на “един-единствен човек със скандална репутация” – бившия директор на руската антидопингова агенция (РУСАДА) Григорий Родченков.

Освен това руснаците подозират Американската антидопингова агенция (USADA) в опит да се създаде натиск и точно определен информационен фон още преди публикуването на доклада, след като през уикенда в медиите изчете писмо до (МОК) от директора на USADA Травис Тайгарт и изпълнителния директор на Канадския център за спортна етика (CCES) Пол Мелия, в което се искаше пълна олимпийска забрана за Русия.

Източник: Mediapool

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар