Молдова завърши завоя си на Запад

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прозападната партия на президентката Мая Санду печели произведените вчера предсрочни парламентарни избори в Молдова, показват почти пълните резултати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че ходът на Санду да свика изборите се е оказал печеливш. Прозападната президентка, която е за евроатлантическа интеграция на бившата съветска република, е на път да си осигури контрол върху парламента, затвърждавайки своята власт, изправена пред проруските си опоненти.

При преброени 94 процента от подадените бюлетини Партията на действието и солидарността води с близо 48 на сто. Това на практика означава, че партията на 49-годишната Санду ще има абсолютно мнозинство в парламента, а това ще й позволи да прокара своята политика на борба с корупцията и сближаване с Европейския съюз.

Проруският Изборен блок на комунистите и социалистите остава втори с 31 процента. Коалицията е водена от бившия президент Игор Додон.

Миналата година проруски настроеният Додон, на 46 години, загуби поста, след като бе победен именно от Санду.

В новия парламент вероятно ще влезе още една политическа сила – останалата на трето място с 6 процента партия “Шор” на популиста Илан Шор.

Избраната през ноември президентка разпусна през април 101-членния парламент, където имаше само 15 депутати. Социалистите на Додон разполагаха с 37 места, а заедно със съюзници – и с мнозинство от 54 мандата.

Избирателната активност е била малко над 48 процента – много лек спад спрямо предишните парламентарни избори в Молдова, произведени през 2019 г.

“Гласувах, за да въведем ред в нашата страна, за да се отървем от тези, които я ограбваха толкова много години”, каза Санду на излизане от избирателната си секция.

Додон на свой ред изрази увереност в “много добрия резултат” на своята формация и добави, че нейното ръководство все още не е решило дали да оспорва резултатите от изборите.

И двата лагера бяха изразили опасения от измами, но медиите съобщиха само за дребни нарушения, отбелязва АФП.

След края на изборния ден Санду изрази задоволство от победата. “Надявам се, че днес ще бъде краят за една трудна за Молдова ера, надявам се, че днес ще бъде краят на царуването на крадците в Молдова”, написа снощи тя във Фейсбук. Санду призова “енергията от днешния вот да бъде използвана, за да бъде трансформирана Молдова”.

Молдова, с население от 2,6 милиона души, е една от най-бедните държави в Европа. Вклинена между Румъния и Украйна, тя е разтърсвана периодично през 30-те си години независимост от политически кризи и е обременена от замразения конфликт с Приднестровието – подкрепяна от Русия молдовска сепаратистка територия. Населението на Молдова исторически е разделено, като едни са за тесни връзки с Русия, а други гледат към ЕС, отбелязва АФП.

Онова, което обединява молдовците, обаче е умората от корупционните скандали. Най-силен отзвук предизвика аферата с изчезването през 2015 г. на 1 милиард долара – сума, равняваща се на 15 процента от брутния вътрешен продукт на страната – от три банки, припомня АФП.

Молдовската диаспора, на която се пада дял от над една трета от избирателите, отново подкрепи президентката, след като вече гласува масово за нея миналата година. При преброени 30 процента от подадените в чужбина бюлетини Партията на действието и солидарността е първа със 76 на сто.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар