„Монд“: Българите гласуват посред здравно бедствие, за което политиците мълчат

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Избори на фона на здравна хекатомба“ – под това колоритно заглавие Жан-Батист Шастан описва от София за френския вестник „Монд“. Всъщност, специлният пратеник на изданието почти не отделя внимание на изборите, докато разказва за здравно COVID-бедствие, изолзвайки думата, описваща в гръцката митология най-голямото жертвоприношение. След като разказва за мрачните данни, дезинформацията и популярността на антиваксъри, Шастан пише: „В този контекст дори политиците, подкрепящи ваксинирането, предпочитат да говорят предпазливо за убежденията си.“

„Когато защитавам ваксинирането във „Фейсбук“, повечето коментари ме нападат и хулят или казват, че съм платен. Много политически партии се страхуват да не изгубят гласове, ако открито поведат кампания за ваксиниране“, казва Ицо Хазарта.

Този символ за подражание сред проевропеските и образовани поколения в София споделя усещането за безпомощност през силата на плъзналата фалшива информация в тази страна, особено пристрастена към „Фейсбук“, допълва авторът.

В навечерието на парламентарни и президентски избори политическите лидери остават противници на принудителните мерки за борба с пандемията, обобщава Шастан.

Той разговаря с Румен, 56-годишен пациент на COVID отделението в болница „Св. Анна“ в София, който за малко сваля кислородната маска, за да го чуят: „Тук съм от 11 дни, съветвам всеки да се ваксинира. Никой в семейството ми не е и сега всички са зле“. В стаята за двама е наместено трето легло за 31-годишния строителен инженер Тамер Ахмед, неваксиниран: „Малк осъжалявам, никога не съм си мислил, че ще попадна тук. През целия си живот не са ме настанявали в болница“.

Но двамата мъже са по-скоро изключение, обяснява авторът. Д-р Рада Прокопова казва, че редовно чува неща като „И сред ваксинираните има заразени“, „Защо трябва да подписвам документ, освобождаващ лабораториите от всякаква отговорност“ и „имам тежки алергии“. Липсата на доверие е национален проблем, казва тя.

Нейното кардиологично отделение е превърнато в коронавирусно и тя е привърженик на идеята за задължително ваксиниране, макар да знае, че идеята е взривоопасна в България, пише „Монд“. На практика, българските политици остават противници на принудителните мерки, а въвеждането на „зеления сертификат“ от 21 октомври е остро критикувано от мнозина кандидати – от крайната десница до социалистическата партия. Някои от тях открито говорят за „Геноцид“ и ваксиниране, „за да ни вкарат имплант и да ни контролира висше съзнание“.

Шастан описва как директорът на „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков няма правно основание да принуди медиците си да се ваксинират и макар да заплашва отказващите с принудително излизане в неплатен отпуск. Но благодарение на това, което описва като „административен натиск“, е успял да убеди 98% от лекарите и 80% от сестрите. В останалата част от страната често ваксинираните сестри не са повече от 40%.

Конспиративни теории тиражират хора като 36-годишният Ники Пенчев, смятащ, че болниците преувеличават с броя на смъртните случаи, защото „ЕС плаща за всеки болен от COVID“. Той се е наредил на опашка с работодателя си, който споделя, че това е единственият от 40 служители, които е успял някак да убеди да се ваксинират.

Подобни неща подхвърля и Антон Тасев от Централните софийски гробища, докато сковава поредния ковчег: „Всъщност, не знаем колко умират, след като са се ваксинирали“. Новата част от гробищата е отворена през 2020 г. и вече се пълни бързо с пресни гробове, като по думите му „40-50% са умрели от COVID и това е катастрофа“. Съмненията му ентусиазирано са повторени от поп, който служи в студа опело на всеки 30 минути.

Изданието обръща внимание и на „някои личности, особено силно олицетворяващи отричането“ като Атанас Мангъров:

„Този специалист по заразни болести последователно се обяви против маските и ограничителните мерки, което му донесе безпрецедентна популярност. От бъркотията в малкия с икабинет в болницата, където лекува COVID пациенти той отказва да носи маска и ни убеждава, че здравният сертификат „е по-лош от комунизма“. Страницата му във „Фейсбук“ има над 40 хиляди последователи и е изцяло отдадена на дискредитирането на ваксините. През септември заяви, че един от ваксинираните му пациенти починал, но веднага бе опроверган от ръководството на болницата му. И въпреки това си работи там.“

По данни на Националния статистически институт смъртните случаи над обичайната тенденция от последните години надхвърлят почти 50 000 от началото на епидемията – един от най-лошите подобни показатели в света, обяснява „Монд“.

Източник: „Дневник“

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар