Монументът “Камбаните”, в столицата , е обновен – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Монументът “Камбаните”, край столичния квартал “Младост”, е обновен по проект на “Спаси София” в партньорство със Столичната община и програмата й “Европа 2017”, съобщават от гражданската организация.

Инициативата за облагородяването и популяризирането на монумента и околното парково пространство включи почистване на част от бетонните постаменти, възвръщайки първоначалния им вид; възстановяването на художественото осветление на високия паметник; замяната на старите ламаринени кошчета с нови бетонни, подхождащи на бетонния монумент; изработване на нови знамена; поставянето на информационни табели, които да дават повече данни за мястото на посетителите на парка.

Комплексът е издигнат през август 1979 г. като част от първата асамблея, организирана в новосъздадения Международен парк на децата от света.

Събитието позволява на деца от различни държави да творят заедно и да опознаят културата на останалите държави-участнички. Заради големия си успех асамблеята се превръща в редовно събитие, като най-голямата асамблея през 1989 г. събира деца от 135 държави.

В последните 30 години паметникът и паркът около него са занемарени. Инициативата на “Спаси София” се заражда в края на 2016 г., а през изминалата 2017 г. печели подкрепата и на Столичната община.

С общи усилия са предприети стъпки към цялостното облагородяване на “Камбаните”, като освен дейности по освежаването на парковата мебел и на външния вид на монумента, са предприети и събития за популяризирането на мястото.

Организирани са 3 обиколки с гид – т.нар. “Камбаните тур”, провежда се и дискусия за състоянието и бъдещето на монумента в Чешкия културен център, партньор на проекта. Останалите партньори са Италианският лицей в Горна баня – стопанин на обекта, както и Район Панчарево.

Цялата информация за дейностите по проекта и за историята на Камбаните пък е събрана в документ – Пътна карта за Камбаните 2017 г.

“С едва 12 хил лв., отпуснати от общината, успяхме да изпълним цели девет дейности и да положим началото на един нов период за позабравения паметник”, разказва Христо Илиев, ръководител на проекта.

На Камбаните тур пък дадохме възможност на над 110 души да се запознят наживо с интересната история и ценности на Камбаните, допълва той.

Проектът продължава и през 2018 г. с нови дейности и събития, като обновяване на табелките под всяка камбана, както и обиколки “Камбаните тур”, включително на английски език.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар