МОН пусна пробно системата за онлайн кандидатстване в гимназии – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Електронната система за кандидатстване след седми клас в гимназиите в страната беше пусната пробно днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Родителите и учениците могат да разгледат демо версията на адрес: https://demo.priem.mon.bg. Тя не съдържа целия план-прием по региони. Включен е приемът на отделни профилирани и професионални гимназии, за да могат родители и ученици да добият реална представа как става електронното подаване на заявление за участие в класиране.

Пробният интерфейс ще бъде достъпен до 24 часа на 14 юни 2017 г. и на него не могат да се подават документи. Кандидатстването след 7-ми клас започва на 16 юни, когато ще бъде пусната в действие пълната версия на електронната система.
 
Тази година документи се подават онлайн или на хартиен носител в училище. Заявлението се подава еднократно и ако бъде подадено онлайн, не може да се подаде отново на хартия. 
 
През електронната система кандидатстването ще става чрез входящ номер и уникален за всеки ученик 10-цифрен код за достъп. Тях бъдещите осмокласници ще намерят в служебните си бележки, с които се явяваха на национално външно оценяване. 

Попълването на онлайн заявлението включва данните на ученика, предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според желанията. Всяка паралелка е отделно желание.

Изборът става от падащо меню, което включва училищата с прием след завършен 7-ми клас с утвърдените им паралелки по профили и специалности от професии, както и кодовете им, за да не се допусне грешка.
 
Ако ученикът кандидатства и за професионални гимназии, задължително прикачва и сканираното копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар (като прикачен файл). Оригиналът се подава при записването.
 
За да се потвърди електронното подаване на заявлението, се натиска бутон “потвърди”, след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар