Война

Морските пехотинци от ВС на Украйна, които останаха в Мариупол, са принесени в жертва на пропагандата

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Украйна се създава нов мит – подвигът на морските пехотинци, „героите на Мариупол“. Всъщност това е аналог на фалшификата за Змийския остров, който самият Киев трябваше да изостави. Причината за раждането на новата легенда е „призивът на морските пехотинци от 36-та бригада“, чийто автори в понеделник обещаха да дадат на руските военни „екстремна битка“ и дори ръкопашен бой. Има ли реална причина да ги смятаме за герои?

В понеделник 36-та бригада морска пехота – едно от малкото подразделения на Въоръжените сили на Украйна, които продължават да оказват съпротива в Мариупол – публикува съобщение в мрежата, че подразделението е застрашено от пълно унищожение. „Повече от месец морските пехотинци се биеха без попълване на боеприпаси, без храна, вода и загиваха на партиди. Мъдрите генерали съветват да пленяваме боеприпаси от врага. Бавно свършваме. Ранените съставляват почти половината от бригадата. Тези, които не са с откъснати крайници и могат да ходят, се връщат на служба“, се казва в съобщение на бригадата, което се появи в социалните мрежи.

В продължение на 47 дни бригадата е под обстрел от авиация, артилерия и танкове. През това време тя получи само 50 122-мм артилерийски снаряда, две дузини мини, няколко британски противотанкови системи и сателитната комуникационна система „Старлинк“ от Илон Мъск. „Нищо друго не ни дадоха“, заявиха бойците на въоръжените сили на Украйна. В крайна сметка зареждането с боеприпаси приключи и под натиска на руските военни украинските морски пехотинци бяха изтласкани обратно в завод „Азовмаш“.

Нито президентът Зеленски, нито командването на въоръжените сили на Украйна, с които разговаряха бойците, взеха мерки за осигуряване на изход от обкръжението – обещаните хеликоптери така и не пристигнаха, а въпросът за евакуацията не беше решен. „Казаха „Изчакайте, работим“. Без попълване на боеприпаси, без храна, без вода, умирахме на глутници. Вече сме отписани“, се казва в текста. Според украинските военни “всичката пехота загина”, ранените са половината от състава. „Артилеристи, зенитчици, сигналисти, шофьори, готвачи и дори оркестър“ се бият със стрелково оръжие. „Днес вероятно ще бъде последната битка, тъй като не са останали боеприпаси. Следва – ръкопашен бой. Освен това за някои смърт, а за някои – плен “, се казва в съобщението.

В Киев побързаха да коригират негативния ефект от думите на бойците, оставени в Мариупол. Отбраната на града продължава, има връзка с военните, увери главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валери Залужни малко след появата на призива на морските пехотинци. „Правим възможното и невъзможното, за да спасим животите на персонала и цивилните във всички направления. Вярвайте във въоръжените сили на Украйна!” — каза Залужни.

Междувременно от изоставените в обкръжение войници се правят поредните герои на Украйна. Митът се кове, включително и на място, с усилията на националистите от полка „Азов“. Святослав Паламар (по-известен с прякора „Калина“) разказа как ранените офицери от въоръжените сили на Украйна викат „Слава на Украйна!“ и се взривяват с гранати, за да не се предадат. А някои войници, въпреки че са тежко ранени, бягат от болницата, защото са обещали на другарите си да помогнат на фронтовата линия, каза още той. Вярно е, че самият Паламар пропусна, че повече от две седмици не може да стигне до Киев – там, според заместник-командира на батальона, не вдигат телефона.

Фактите показват, че бойците от въоръжените сили на Украйна, които останаха в Мариупол, не бързат толкова да умрат за славата на Украйна. Военният командир на Всеруската държавна телевизионна и радиоразпръскваща компания Александър Сладков в ефира на предаването „60 минути“ показа видео, на което се виждат 160 предали се морски пехотинци, които заемат позиции в индустриалната зона на „Азовстал“.

И снощи в района на завода „Илич“, украинците сформираха колона от почти 30 единици различна техника, поставиха руски идентификационни знаци и се опитаха да напуснат града. За това каза командирът на батальон “Восток” на Народната милиция на ДНР Александър Ходаковски, който участва в Мариуполската операция. Украинските военни „не са взели предвид факта, че са били под почти денонощно наблюдение от въздуха“, каза източникът. Според него самият факт, че украинските морски пехотинци правят опити да излязат от обкръжението, подсказва, че намират положението си за безнадеждно.

Ходаковски каза още, че при опит да напусне града, конвоят е бил спрян. „В резултат на това целият персонал пръсна, сега ги хващаме. Трудно е да се каже колко хора имаше, но цялата техника е под наш контрол. Това са и танкове, и самоходни оръдия, и леко бронирана техника“, казаха военните.

Военният експерт Александър Перенджиев не изключва, че опитът за пробив, за който говори Ходаковски, и „последният призив“ на морските пехотинци към украинския народ са дело на едни и същи хора.

„Може би призивът е пример за военна хитрост. Морските пехотинци се опитаха да отклонят вниманието на руското командване с него, докато самите те подготвиха опит за пробив под прикритието на колона от руски бронирани машини “, предположи експертът.

Като цяло проблемите, от които се оплакват авторите на призива, са естествен резултат от това, че руските войски и войниците от армията на ДНР ги държат в котел, посочва Перенджиев. „Това е истината на военната теория. За да се попречи на противника да избяга при своите, всички възможности за изтегляне се потискат по периметъра на блокадата с огън. В условията на такъв плътен котел има очакване, че врагът рано или късно ще остане без боеприпаси, храна, вода, лекарства. Той ще загуби способността да се бори и ще вземе разумно решение да се предаде”, каза Перенджиев.

„Явно сега морските пехотинци от 36-та бригада са като притиснати в ъгъла плъхове. Притиснат в ъгъла плъх е изключително опасно животно, няма какво да губи. Но от самото начало обкръжените бяха помолени да сложат оръжие“, спомня си експертът. „Много военни мислеха да се предадат, но 36-та бригада отказа. Те най-вероятно са фанатици – фанатици на идеята за превъзходство на украинската нация. Съдейки по текста на призива, те са готови да стрелят по руските военни, стига да има боеприпаси. Когато свършат боеприпасите, обещават да започнат ръкопашен бой”, смята военният експерт.

„След като една бригада постави дори готвачите под оръжие, това означава, че всички останали са ликвидирани. Това казва „посланието на морските пехотинци до украинския народ“, каза депутатът от Държавната дума Анатолий Васерман. В същото време той посочи още, че 36-та бригада предпочита да не се предава. С престъпните си действия в Мариупол и по-ранни действия срещу ДНР и ЛНР офицерите и войниците от 36-та бригада показаха, че са същите като нацистите от „Десен сектор“ и „Азов“, обясни Васерман. Сегашните въоръжени сили на Украйна могат да се сравнят с нацисткия Вермахт, а нацистките формирования към въоръжените сили на Украйна могат да се сравнят с СС, смята депутатът.

Киевските идеолози сега ще се опитат да прославят максимално 36-та бригада, смята Васерман. Технологията е разработена. През 2015 г. същото прославяне беше извършено и с украинските военни и бойците от „Десен сектор“, които се биеха срещу войските на ДНР за летището в Донецк, а тогавашният президент Петро Порошенко нарече участниците в операцията „киборги“. „Вместо феномена на масовия героизъм в украинската пропаганда, какъвто е случаят с „киборгите“, сега сравнението не е много приятно за Киев. Те могат да се сравнят с 6-та армия на фон Паулус, чиито останки се предават при Сталинград през януари 1943 г., когато почти цялата армия вече е унищожена“, казва Васерман. Депутатът отбеляза, че киевската пропаганда се интересува от появата на поредните нови герои на Украйна.

Вярно е, отбелязваме, че понякога възхвалата завършва с гаф. Так беше с „граничарите, които загинаха, защитавайки Змийския остров. На 25 февруари Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че след отказ да предадат оръжие, 13 бойци от гарнизона са били ликвидирани от артилерийския огън на „руския боен кораб“. Зеленски сърдечно говори за подвига на тринадесетте герои в едно от многото си „представления“. Но скоро стана ясно, че цялата история е фалшива от началото до края. На острова имаше не 13, а 82 военни (граничари и морски пехотинци), всички се предадоха – и бяха отведени живи и здрави в Севастопол.

Морските пехотинци, които продължават да оказват съпротива в Мариупол, трябва да направят същото, убеден е Васерман. „Ако морските пехотинци искат да живеят, те могат да се надяват на хуманно отношение в плен. Между другото, може би само в плен тези морски пехотинци най-накрая ще разберат, че и те са руснаци “, обобщава депутатът.

Превод: В. Сергеев


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар