Моряци

Моряците от „Царевна“ са се евакуирали сами, нямат връзка с българските власти

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Моряците от кораба „Царевна“, който е блокиран в пристанището на Мариупол, са се евакуирали сами без помощта на българските власти, с които нямат контакт. Това твърдят техни близки.

Според разказа им моряците взели сами решението да напуснат плавателния съд.

Слезли от „Царевна“, след което видели войници от „Донецката народна република“, които помолили да съдействат за евакуацията. Войниците отговорили, че на драго сърце ще съдействат на българите.

„Попитах съпруга си как е минала евакуацията. Той ми отговори, че на тях им е писнало да чакат, събрали са си нещата, слезли са от кораба и войниците са ги евакуирали. Никой от българска страна не е помогнал. Сега не знаят как ще продължат нататък“, обясни една от съпругите на моряците.

По думите на близките на българите са осигурени транспорт, храна и хотел от армията на „Донецката народна република“.

„Когато част от моряците поискали да се евакуират, армията установила отново контакт с кораба да попита дали и останалите искат, но те са отказали“, казаха още близките.

По думите им и до този момент няма връзка между българските власти и нашите моряци.

Българските моряци от кораба „Царевна“ се извеждат от Донецк към територията на Руската Федерация. Новината съобщи в „Телеграм“ канала си Министерството на външните работи на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“.

Българските власти не потвърждават информацията.

14-те български моряци и един украинец от екипажа на кораба напуснаха пристанището вчера. В „Телеграм“ канал бяха разпространени и първи кадри от евакуацията. Маршрутът, по който става изтеглянето им, се пази в тайна.

Отново чрез съобщение в „Телеграм“ външното министерство на самопровъзгласилата се ДНР съобщи, че чуждестранните моряци се намират в Донецк. Властите на републиката казват още, че са ги настанили в хотел и са осигурили прехраната им.

Тази информация беше публикувана и от посолството на Русия в България.

„Ярко доказателство, че държавните  институции работят и да изкажа адмирации на всички институции въвлечени в този процес капитанът остава последен желая му силен дух“, каза адмирал Емил Ефтимов.

От външното ни министерство обясниха, че оттам не ръководят операцията и засега се въздържат от допълнителни подробности, а президентът Радев и днес каза, че се работи усилено моряците да се приберат у нас живи и здрави.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар