Моряци от крайцера „Москва“: Беше страшно, много са с откъснати крайници или загинали – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Моряци от потъналия крайцер „Москва“ се свързват с роднини и разказват своите истории. „Новая газета. Europe“ публикува една от тях.

На 14 април руското Министерство на отбраната съобщи за потъването на ракетния крайцер „Москва“. Флагманът на Черноморския флот бе един от най-легендарните руски кораби по време на войната с Украйна. Според официалната версия боеприпасите на „Москва“ се взривяват, моряците са евакуирани, а крайцерът запазва плаваемостта си, но потъва, докато е влачен към Севастопол. Украинската страна обаче съобщава, че корабът е поразен от ракети „Нептун“ с обсег на действие до 280 км. Според Sky News „Москва“ се е намирала на 46 км от украинския остров Змийски, когато ракетата го е улучила.Руските медии, най-вече официозните и проправителствените, засега само оплакват загубата на самия флагман, а информацията за загиналите моряци остава скрита. Министерството на отбраната първо съобщи за „пълна евакуация“, а след това само за „евакуация“ на екипажа, но не спомена за жертвите.


„Новая газета. Европа“ – електронно издание, създадено от журналисти на закрития заради военната цензура едноименен вестник – публикува разказ на майката на моряк от милионен руски град. Синът ѝ е един от оцелелите и се свързва с майка си на 15 април, ден след като крайцерът е унищожен:

„Синът ми каза, че крайцерът е ударен откъм сушата, откъм украинската страна. Пожарът нямаше да възникне просто ей така. Има загинали, има ранени, има изчезнали. Синът ми се обади, когато им дадоха телефони. Техните документите и личните им телефони са останали на крайцера. Той ми се обади и плачеше от видяното. Било е страшно. Ясно е, че не всички са оцелели. Те са се опитвали със свои сили да потушат пожара, след като крайцерът е ударен от три ракети „Нептун“ (според Киев са попаднали само две ракети – бел. ред.). Аз, като майка, даже не знам какви думи да използвам. Просто съм щастлива, че синът ми ми се обади и че е жив и здрав.

Не искам да го разгласявам публично, защото ще разкрия сина си (историята се публикува анонимно със съгласието на жената – бел. ред.). Те подписаха споразумение за неразкриване на информация, преди да се качат на крайцера. Трябва да разбереш и мен, страхувам се. Много е страшно. Страшно е и не знам как да дочакам сина си. Той има да служи по-малко от *** (продължителността на службата на моряка е премахната от съображения за сигурност а майката).

Загинали са около четиридесет души. Няколко са изчезнали. И има страшно много ранени.

„Ранените са предимно с откъснати крайници, защото имаше експлозии и детонации на кораба и от ударите с ракети. Когато синът ми ми се обади на петнадесети, той плачеше. Той каза: „Мамо, никога не съм мислил, че в по принцип мирно мирно време ще се забъркам в такава касапница. Дори няма да ви разкажа в подробности какво видях. Толкова е страшно.“ 

Не знам как да оцелея, как да дочакам сина си да довърши службата си. Моля ви, разберете ме правилно. Аз като майка… Просто… Ужасно е. И медиите, разбираемо, не говорят за всички подробности. Защо? Защото Министерството на отбраната не иска да си признае поразяването с ракета от страна на Украйна. Тя не иска да признае, че този крайцер е бил разбит“. 

Журналисти от разследващия проект „Схеми“ на Радио „Свобода“ откриха публикация в „Одноклассники“ за смъртта на 41-годишния мичман Иван Вахрушев. Той е служил като електротехник. 

27 членове на екипажа на крайцера „Москва“ са изчезнали.

Съпругата му Варвара Вахрушева потвърждава пред изданието, че морякът е загинал в резултат на корабокрушението на „Москва“. Тя казва, че смъртта на военния офицер ѝ е била съобщена от „командири“ следобеда на 14 април. Вахрушева съобщава също, че 27 членове на екипажа на крайцера „Москва“ са изчезнали.

Радио „Свобода“ обръща внимание и на публикация на потребителя Дмитрий Шкребц в социалната мрежа VK.

Мъжът разказва, че синът му Егор Шкребец, който е наборен войник, е обявен за изчезнал след потъването на крайцера „Москва“.

„Синът ми, Егор Дмитриевич Шкребец, беше призован за наборна военна служба в град Ялта на 2 юли 2021 г. Беше разпределен в Севастопол, а след новобранско обучение постъпи на служба на флагманския кораб на Черноморския флот – ракетния крайцер „Москва“ -на длъжност „корабен готвач“, в службата по снабдяване. През нощта на 13.04 – 14.04 се случва трагедията бе съобщено, че целият екипаж е евакуиран. Това е лъжа! Безсрамна и цинична лъжа! Синът ми, наборен войник, както ми съобщиха командири на крайцера „Москва“, не е включен в списъка на убитите и ранените, а в списъка на изчезналите. Редник, наборен войник, който не е трябвало да участва в бойни действия, е в списъка на безследно изчезналите“, пише мъжът.

През декември 2021 г. вестникът на Балтийския флот „Пазител на Балтийския флот“ наистина пише за Егор Шкребец, корабен готвач на крайцера „Москва“, който е учил за готвач в Ялта.

На 13 април украинските власти съобщиха, че са нанесли удар с ракети „Нептун“ по ракетния крайцер „Москва“, флагман на руския Черноморски флот. Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, заяви, че руският кораб е прикривал от въздуха Херсонската група на своите войски. До сутринта руското Министерство на отбраната потвърди експлозията на крайцера, но заяви, че тя се е случила „поради пожар“, при който са се взривили боеприпаси. От министерството съобщиха, че „Москва“ „остава на повърхността“ и че екипажът е бил евакуиран до корабите на Черноморския флот в района. Вечерта на 14 април министерството съобщи, че крайцерът е потънал. Според министерството това се е случило, когато корабът е бил влачен до крайното си пристанище в бурни условия поради повреда на корпуса, „причинена от пожар при детонация на боеприпаси“. Руските власти не уточняват дали някой е загинал при инцидента.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че не се планира в близко бъдеще Владимир Путин да провежда среща за потъването на крайцера и няма да посещава Севастопол или други региони. Установяването на причините за случилото се с „Москва“ е „прерогатив на военните“, увери Песков.

В петък в Севастопол се състоя прощална церемония с крайцера „Москва“, на която беше поднесен траурен венец с надпис „за кораба и моряците“, отбелязаха репортери на Би Би Си.

Евакуация?

На 16 април Министерството на отбраната публикува и видеоклип с екипажа на крайцера „Москва“ строен на плац. На първите кадри от видеото се вижда командирът на крайцера Антон Куприн. Украинските медии съобщиха, че той е бил убит. Освен това Службата за държавна сигурност на Украйна съобщава, че руските военни не са успели да евакуират екипажа на кораба, след като той е бил улучен от две ракети „Нептун“.

Във видеото се вижда и как главнокомандващият на ВМС Николай Евменов се среща с екипажа. Той заявява, че „личният състав на крайцера „Москва“ се намира в главния пункт за базиране – града-герой Севастопол“ и че военнослужещите ще бъдат освободени от служба между май и юли.

Още през 2017 г. руското Министерство на отбраната заяви, че ще се откаже от използването на наборни войници на корабите и ще ги остави само за логистиката, тъй като „за един наборник, който е постъпил в армията само за една година, би било проблематично да управлява сложни електронни системи“.

На видеото, публикувано от Министерството на отбраната, около 100-150 моряци стоят в строя пред адмирал Евменов. Сред тях има мичмани и старши офицери, но значителна част от тях са обикновени моряци с празни пагони (редници бел. ред.), вероятно наборници. Не е известно колко от тях действително са част от екипажа. През различните години екипажът на крайцера „Москва“ се състои от 416-510 души. Руските власти не обясняват защо в строя показан на видеото няма други членове на екипажа в редиците.

Освен това първата част на видеото с формацията на моряците от „Москва“ е публикувана без звук. Може да се предположи, че в този момент командирите на частите съобщават данни за броя на хората в редиците и оттеглените.

Превод и редакция Георги Ангелов, offnews.bg

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар