Путин Песков

Москва: Атака срещу руски самолет в неутрално небе е открито обявяване на война

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия направи всичко възможно, за да предотврати подобен инцидент – своевременно информира международната общност за границите на временния режим на въздушното пространство, установен за специалната военна операция

Преднамерено нападение срещу руски самолет в неутрално въздушно пространство би било открито обявяване на война срещу най-голямата ядрена сила. Това предупреди руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.Той обаче подчерта, че Москва не търси конфронтация.


„Призивите на някои законодатели далеч надхвърлят здравия разум“, отбеляза дипломатът по повод заплахите на американския сенатор Линдзи Греъм (от Южна Каролина) да бъдат сваляни руски самолети, приближаващи се до американски самолети в международното въздушно пространство.

„Министерството на отбраната на Русия подробно обясни причините и хода на действията на руските пилоти по време на вчерашния инцидент над Черно море. Повтарям за тези, които не са погледнали обективно ситуацията – нашите изтребители не са влезли в контакт с американския безпилотен летателен апарат“, подчерта Антонов относно падането на американския дрон MQ-9.

„Русия направи всичко възможно, за да предотврати подобен инцидент – своевременно информира международната общност за границите на временния режим на въздушното пространство, установен за специалната военна операция“, изтъкна той.

„Разбира се, жалко е Пентагонът да загуби скъпо оборудване. Но в този случай американските военни трябва да пренасочат обвиненията в непрофесионални действия към себе си“, отбеляза Антонов.

„Що се отнася до гореспоменатия сенатор, това съвсем не е първият опит на небезизвестния депутат да провокира опасна ескалация в отношенията между Русия и САЩ. Преди година той призова нашите граждани да извършат опит за убийство на президента на Русия. Сенатор Греъм наистина ли вярва, че пряк военен сблъсък с Русия е в интерес на избирателите, които са му поверили живота и прехраната си?“, запита риторично руският посланик.

„Умишлената атака срещу руски самолет в неутрално въздушно пространство не е просто престъпление съгласно международното право, а открито обявяване на война срещу най-голямата ядрена сила. Въоръжен конфликт между Русия и Съединените щати би бил коренно различен от прокси войната, която американците водят дистанционно срещу нас в Украйна“, предупреди Антонов.

„Склонни ли са в Капитолия да изложат американските граждани и международната общност на риск от пълномащабна ядрена война? Дайте ни отговор, уважаеми сенаторе!“, призова той, обръщайки се индиректно към Греъм.

„Трябва да се викат не руските пилоти, а американските политици, които подклаждат началото на апокалиптичен конфликт. Ние не търсим сблъсък с ядрена сила. Продължаваме да поддържаме контакти, включително чрез Министерството на отбраната, за предотвратяване на неволни инциденти. Иска ми се американските политици да имат същото отношение към връзките с Русия“, подчерта руският дипломат.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че руските системи за контрол на въздушното пространство са засекли американски дрон MQ-9, летящ близо до Кримския полуостров, във вторник. Дронът е летял с изключени транспондери и е нарушил временната граница, установена за специалната военна операция на Москва, която е била съобщена на всички ползватели на международното въздушно пространство и публикувана в съответствие с международните стандарти.

Руското ръководство посочва, че в резултат на рязка маневра дронът е навлязъл в неконтролиран полет, загубил е височина и се е разбил в Черно море. Министерството подчертава, че руските изтребители не са използвали бордови оръжия, нито са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат.

Според европейското командване на САЩ обаче един от двата руски изтребителя Су-27 е ударил витлото на дрона, за да се разбие той в Черно море.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат, проектиран от General Atomics Aeronautical Systems. Той е оборудван с турбовитлов двигател и може да развива скорост над 400 км/ч. Максималната продължителност на полета му е 24 часа. Дронът е способен да носи ракети въздух-земя и въздух-въздух, както и бомби с лазерно насочване.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар